Zahrada, 25. 3. 2023

Foto: Shutterstock

S příchodem jara brambořík na vašem okně pomalu odkvétá, vadnou mu listy a ztrácí vitalitu? Není to vina špatné péče, to se jen rostlinka připravuje na vegetační klid. Jak se o brambořík postarat, aby vám vyrostl a vykvetl znovu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Častou chybou bývá, že lidé brambořík po odkvětu vyhodí. Myslí si, že zahynul a že znovu nepokvete. Ale to je omyl. Abyste pochopili tuto krásnou okrasnou rostlinu, řekneme vám o ní pár podrobností.

Původ

Pokojové bramboříky vznikly šlechtěním z bramboříku perského, jehož domovem jsou lesy východního Středozemí, kde kvete právě v zimě. Proto se bramboříku daří v chladnějších podmínkách.

Vhodné umístění

Pokud si přinesete brambořík do přetopenému bytu, může začít brzy strádat. Díky jejich původu je pro bramboříky ideální teplotou 10–15 °C. Starší, mohutnější brambořík snese i 5 °C. Ale pozor, teplota by neměla klesnout pod nulu. Nejlépe se mu daří například mezi špaletovými okny nebo někde na parapetu v nevytápěné chodbě. Má rád světlo, ale zesilující jarní sluníčko mu může uškodit. Dále má rád vyšší vzdušnou vlhkost.

Brambořík je všeobecně vlhkomilný, na to pamatujte i při zalévání. Dopřejte mu pravidelnou zálivku a nenechte substrát vyschnout. Brambořík nezalévejte nikdy na střed hlízy neboli „srdíčko“, tím zvyšujete riziko plísní a různých chorob. Na zalévání je vhodná dešťová voda, odstátá měkká voda a v případě tvrdé vody se doporučuje ji převařit a nechat vystydnout.

S příchodem jara ho uložte ke spánku

Brambořík s příchodem jara postupně ztrácí své krásné květy a listy, až skutečně vypadá, že zcela odumřel. Jenže v zemi zůstala jeho hlíza, která právě teď potřebuje svůj vegetační klid.

Odkvétajícímu bramboříku omezte zálivku. Později ostrým nožem odřízněte zbytky odumřelých listů a stonků po květech. Opatrně vyjměte rostlinu z květináče, hlízu očistěte od zeminy a vysušte. Hlízu uložte do malé bedýnky na tmavé a chladné místo (například do sklepa) a nechte ji přes léto odpočívat.

V září jsou hlízy zcela připravené a můžete je znovu zasadit. Hlízu vysaďte do čistého květináče s novým substrátem. Bramboříku se bude dařit ve směsi substrátu, rašeliny a písku ve stejném poměru. Hlízu vložte do květináče tak, aby třetina z něj vyčnívala nad úroveň půdy. Zasypte a jemně zalijte. Nově zasazenou hlízu umístěte do prostoru, kde bude okolo 10 °C. Zanedlouho by se měly objevit první nové listy a do Vánoc vám brambořík znovu pokvete.

Zdroje: Brambořík; Cyclamen Care: Four Keys To Success Indoors; Cyclamen: How to care for cyclamen and growing tips

Autor článku: Bára Tomášková