Jak na to, 29. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Díváte se na své auto a říkáte si, že vypadá doslova jako po boji? Pokud jej nechcete nechat vyčistit profesionálně, budete muset přiložit ruce k dílu. Čím začít a jak správně umýt interiér, exteriér i okna?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Víte, jak svému čtyřkolému miláčkovi v šesti krocích vrátit čistotu a lesk?

Všechno pryč!

Občerstvení, děti, psi a hezky uklizený interiér. Tohle nejde dohromady! Pravidelné vysávání koberců sice znamená větší nároky na čas, ale jinak to prostě nejde. Můžete použít i podtlak, a to na středové konzole a držáky pohárků, stejně jako kapsy ve dveřích. Ujistěte se, že jste posunuli sedadla úplně dopředu a dozadu, abyste si nenechali ujít žádné zákoutí.

Interiér

Téměř každý interiér vozu potřebuje údržbu. Najděte čistič, který je vhodný pro vinyl a otřete dvířka a středovou konzolu. Pokud čisticí prostředek nezanechává „kluzký lesk“, můžete jej použít i na volant. V případě, že máte kožené sedačky, zkontrolujte, zda je váš čistič v pořádku, nebo zda najdete čisticí prostředek určený speciálně pro kůži. Oživuje barvu a zintenzivňuje nezaměnitelnou vůni kůže.

Pro jakékoli skvrny na kobercích nebo textilních sedátkách rozstříkejte velké množství čisticího prostředku na sklo – nebo jiného jemného čisticího prostředku – přímo na místa a vyčistěte suchým bavlněným hadrem.

Exteriér

Nyní, když je vnitřek v solidním stavu, je čas věnovat se i vnější straně vozu. Důkladně jej odmočte vodou, abyste odstranili veškerý prach a nečistoty.

Nejprve je třeba umýt kola (vyčistit jedno po druhém), abyste později nepoškodili čistý vůz. Používejte kvalitní čistič kol. Nastříkejte na povrch a opláchněte. Následně auto umyjte zdola nahoru, abyste po sobě nenechali žádné skvrny. Poté důkladně opláchněte seshora dolů.

Dosucha!

Auto můžete utřít 100% bavlnou nebo plážovými ručníky. Majitelé aut si také velmi chválí mikrovláknovou utěrku na stírání vody (cena okolo 200 korun).

Okna

Umyjte okna a vytřete je papírovými utěrkami. Uvnitř myjte vodorovně a venku svisle, takže pokud později zaznamenáte pruhy, bude snadné zjistit, na které straně jste polevili.

Vůně

Zavěste osvěžovač vzduchu nebo přidejte jiný parfém vhodný do interiéru a těšte se z výsledků své práce.

Zdroje: How to Wash Your Car By Hand; How to Wash a Car by Hand

Štítky: auto , úklid

Autor článku: Tomáš Pekař