Zahrada, 1. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Jaro je konečně tady a všichni nadšenci do zahradničení vyrážejí obdělávat své zahrádky. K těm patří neodmyslitelně i pěkně hustý zelený trávník. Pokud o takový stojíte i vy, je nejvyšší čas se pustit do práce. Jaké je tajemství krásného trávníku?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hrabejte

Hrabání je první věc, kterou musíte udělat, když připravujete trávník na nový růst. Možná si myslíte, že to je zbytečné, že všechno listí jste už pohrabali na podzim. To zřejmě ano, ale na jaře potřebujete vyhrabat veškeré zbytky „mrtvé“ trávy. Pokud je vrstva této odumřelé trávy příliš vysoká, může poškodit zbylou trávu a výsledek nebude tak pěkný.

Provzdušňujte

Trávník je také potřeba pravidelně provzdušňovat, a to na jaře a poté ke konci podzimu. Na výběr máte ze dvou možností. K tomuto účelu slouží vertikutátory anebo provzdušňovače. Jedná se o velmi podobné stroje. Který tedy zvolit?

Vertikutátor má na hřídeli úzké kovové nože, které se jemně zařezávají zhruba 2-3 mm do travního drnu a odstraňují travní plsť. Je vhodný pro práci na začátku a na konci vegetačního období (tzn. jaro a podzim)

Oproti tomu provzdušňovač je o něco šetrnější a můžete ho používat během celého roku, zhruba po každém třetím sekání. Provzdušňovač má na rotační ose ocelové drápky, které dokážou výborně vyčesat mech, listí i plsť z trávníku. Případně najdete na trhu takzvané 2v1, kde jsou oba stroje snoubené v jeden.

Podívejte se pod povrch

Pokud chcete znát tajemství dokonalého trávníku, tak jedním z nich je pH půdy. Tráva má ráda neutrální pH. Kyselinu v půdě můžete neutralizovat přidáním vápna. Nejedná se však o rychlou nápravu. Vápnění musí probíhat postupně. I příliš zásaditá půda může udělat s trávníkem neplechu. Vápno tedy používejte pouze jako nápravné opatření, nikoli jako preventivní.

Dosejte travní semeno

Pokud byl váš trávník v loňském roce příliš zatěžován, mohou vás místy trápit vyšlapané cestičky a holá místa. Je nejvyšší čas tato místa dosít. Při dosívání použijte dusíkaté hnojivo s pomalým uvolňováním. Pět týdnů po vyklíčení trávy použijte rychle se uvolňující dusíkaté hnojivo.

Nezapomínejte hnojit

Trávníky lze organicky hnojit pomocí kompostu a mulčovacích sekaček. Ale pro ty, kteří dávají přednost chemickým hnojivům, máme jednu radu. Mnoho odborníků doporučuje lehčí hnojení na jaře a silnější na konci podzimu. Příliš mnoho hnojiva na jaře může vést k chorobám a problémům s plevelem. Pokud jste hnojili na konci podzimu, pak má váš trávník dostatek hnojiva, kterým se můžete živit i na jaře.

Vyžeňte plevel

Vzhled trávníku může pokazit plevel. Tady se můžete opět spolehnout na speciální přípravky anebo plevel pravidelně mechanicky odstraňujte.

Nezapomeňte na servis strojů

Pokud jste zanedbali během podzimu a zimy přípravu všech zahradnických strojů, tak máte nejvyšší čas to napravit. Pěkně nabrousit nože, promazat, a hurá do práce.

Zdroje: Getting Ready For Spring Lawn Care; 8 Spring Tasks to Foster a Great Lawn

Autor článku: Bára Tomášková