Zahrada, 2. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Vermikulit a perlit využijete při pěstování rostlin. Oba představují skvělou přísadu do substrátu, ale to je tak jediné, co mají společného. Každý z nich má své jedinečné vlastnosti a měli byste vědět, jak jich využít a pro kterou rostlinku jsou vhodné.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Často se lidé mylně domnívají, že vermikulit a perlit jsou defacto podobné látky a je jedno, jakou z nich přimíchají do substrátu. To je však velká chyba. Začínající pěstitelé se často nechají zlákat cenou, perlit je mnohem levnější než vermikulit. Navíc vermikulit kolikrát najdete spíše v oddělení pro zvířata, protože je hojně používaný v akvaristice. Jaký je mezi nimi rozdíl a proč využijete při pěstování oba?

Co je perlit?

Perlit je amorfní vulkanické sklo s vysokým obsahem vody. Už tahle věta vás může zmást a vypadá to, že perlit skvěle udrží vodu v substrátu. Jenže voda se z perlitu uvolňuje až po dosažení 850–900 °C, takže v běžných podmínkách je to dost nereálné. Přesto perlit dokáže svým způsobem vodu zadržovat. Jeho hlavní funkce je totiž provzdušnění půdy.

Jak perlit používat a pro jaké rostliny je vhodný

Tento nafouknutý materiál se používá k provzdušňování a ovlivnění struktury půdy, aby byla méně kompaktní. Perlit můžete přidat do půdy, když vaše rostliny trpí v přemokřeném substrátu, který špatně odvádí vodu (obecně jsou to půdy s vyšším obsahem jílu). Rostliny navíc obecně mají rády alkalickou půdu, takže pH této přísady od 6,6 do 7,5 přináší další výhody.

Perlit ocení všechny rostlinky, které mají rády sušší, dobře odvodněný substrát. Jeho vlastnosti budou vyhovovat hydroponickým a tropickým rostlinám, kaktusům, cykasům a sukulentům. Perlit můžete přidat do substrátu i muškátům a levanduli. Dokonce ho někteří přidávají také do kompostu.

Co je vermikulit?

Vermikulit je porézní slídová hornina. Jeho povahová struktura dokáže účinně absorbovat a zadržet vodu. Oproti perlitu má střední kvalitu provzdušňování. Jeho hlavním cílem je udržet vodu a držet substrát v optimální vlhkosti. Navíc obsahuje celou řadu minerálů a stopových prvků, které rostliny potřebují, jako je například draslík, hořčík, vápník a fosfor. Vermikulit můžete často vidět na dně akvárií, má pozoruhodnou škálu barev i struktur, od jemnější po hrubou.

Jak vermikulit používat a pro jaké rostliny je vhodný

Vermikulit ocení nejen vlhkomilné rostliny, hodí se i ke klíčení semen nebo k množení rostlin pomocí řízků. Tento materiál může být užitečný, když se přidá do směsi půdy, kterou používáte k množení řízků, zejména stonkových a listových. Složení vermikulitu napomáhá růstu mladých kořenů a umožňuje rostlině snadnější zakořenění.

Semena zase stačí jen vermikulitem lehce posypat a usnadníte tak jejich klíčení. Poskytnete jim dostatek vláhy a zároveň klíčky snadněji proniknou na povrch. Vhodný je i při vysazování sazenic, které hlavně ze začátku potřebují dostatek vláhy.

Vermikulit ocení například aloe vera, hyacint, modřenec a meduňka. Je vhodný pro celou čeleď rostlin aronovitých, kam patří například oblíbené pokojovky toulitka a diefenbachie. Vermikulit je vhodný i pro všechny sazenice zeleniny, které potřebují hodně vody, jako jsou například rajčata.

Autor článku: Bára Tomášková