Zahrada, 7. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Utrhnout si ovoce přímo ze stromu – tak tomu se jen tak něco nevyrovná. Jenže co když bydlíte ve městě a o zahradě s ovocnými stromy či o sadu si můžete nechat tak akorát zdát? Nemusíte zoufat. I na vás mysleli odborníci, kteří vyšlechtili speciální odrůdy ovocných stromků, kterým se bude dařit i u vás na terase či balkoně.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které ovoce si můžete bez větší námahy vypěstovat i v květináči?

Jablka

Začněme typicky českým ovocem, které si i v konkurenci exotických plodů stále drží přední příčky v oblíbenosti. Ano, některé jabloně si úplně vystačí s větším květináčem a příhodným místem u vás na terase. Poptejte se v zahradnictví po miniaturních odrůdách Garden Sun Red nebo Croquella.

Hrušky

A když jsme zmínili jablka, nemůžeme samozřejmě opomenout hrušky! Také hrušně seženete ve variantách vhodných pro pěstování na malých zahradách či v květináči. Zakrslé stromky možná nezaberou mnoho místa, ale svou úrodou vás rozhodně nezklamou! Zkuste například mini hrušeň Garden Pearl nebo Condo.

Třešně

Tyhle sladké červené plody neodmyslitelně patří k začátku léta. Že nemáte zahradu, a tak je kupujete za závratné částky či otrháváte stromy někde u silnice? A co takhle si na balkon pořídit třešeň vhodnou pro pěstování v květináči či kontejneru? Jen si to představte – sedíte ve svém oblíbeném křesílku, vychutnáváte si sluneční paprsky a k tomu chroupete tohle lahodné ovoce. Zkusit můžete například mini třešeň Garden Bing.

Švestky

Jste fanoušky spíše švestkových povidel či koláčů? Pak není důvod, abyste si toto ovoce nepěstovali v pohodlí balkonu či terasy. Určitě vám poradí v zahradnictví, kterou odrůdu si vybrat, abyste byli s úrodou spokojení. Do květináčů se hodí například odrůdy Buhler nebo Pruntop.

Fíky

Od českých druhů ovoce se nyní přemístíme k těm trochu exotičtějším. Zachutnaly vám na dovolené ve Středomoří fíky? Pak vězte, že už ani v našich podmínkách není problém tohle ovoce vypěstovat! Fíkovník (respektive jeho správná odrůda) vám bude prospívat i v květináči a odmění se vám sladkými plody, které vám připomenou moře a slunce. Jen počítejte s tím, že některé odrůdy by nemusely přežít naši zimu, a tak se vyplatí přesunout je na zimu do tepla (poraďte se v zahradnictví).

Citrony, mandarinky…

Citrusy také patří k oblíbenému exotickému ovoci, které řada z nás pěstuje (s většími či menšími úspěchy) doma. V zahradnictví či přímo u pěstitelů si jistě vyberete odrůdu, která vám bude vyhovovat a která vám zajistí domácí úrodu tohoto ovoce. Mimochodem, pokud si například citroník pěstujete z jadérka, nejspíš se plodů nikdy nedočkáte. Ty totiž rostou především na roubovaných stromcích…

Zdroje: 10 best fruits to grow in pots and containers; 11 Best Fruit Trees to Grow in Containers

Autor článku: Petra Chmelová