Nezařazené, 21. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Popínavé rostliny jsou velmi oblíbeným doplňkem plotů, balkonů i fasád. Dokážou vytvořit příjemnou oázu klidu a zakrýt i případné nedostatky. Každá popínavka má ale své nároky na péči. Máme pro vás několik oblíbených druhů těchto rostlin, ze kterých si určitě vyberete tu, která se bude hodit přesně pro vás.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Popínavé rostliny jsou velmi rozmanité. Tak třeba plamének bude potřebovat oporu například v podobě drátu, po kterém bude šplhat, zatímco břečťan má své vzdušné kořeny a po drsné fasádě vyšplhá zcela bez pomoci. Jakou popínavku hledáte vy? Vyberte si takovou, která splní vaše představy a potřeby.

Plamének

Plamének

Plamének je široký rod většinou popínavých rostlin s nápadnými květy. Zahrnuje jak opadavé, tak i stálezelené rostliny. Ať už se rozhodnete pěstovat ho na pergole nebo altánu, plamének potřebuje silnou podporu, po které by mohl šplhat. K zachycení využívá ovíjivých řapíků.

Plaménky jsou náročné na stanoviště. Nadzemní část potřebuje hodně slunce, ale spodní část kořenového krčku musíte před sluncem chránit. Pokud chcete vysadit plamének ke zdi, zvolte jihovýchodní nebo jihozápadní stranu. Pokud je plamének vysazen v deštném stínu, dbejte během celého léta na dostatečnou zálivku.

Břečťan popínavý

Břečťan popínavý

Břečťan je velmi nenáročná rostlina. Je to přeborník v popínání plotů, fasád, a dokonce i stromů. Břečťan je stálezelená rostlina s tmavými, lesklými listy. Od července až do listopadu kvete, poté se vytvoří tmavě modré až černé bobule, které jsou pro člověka jedovaté (pro ptáky ne).

Břečťan je používán ve výsadbách jako půdokryvná či popínavá rostlina. S oporou si nemusíte dělat hlavu. Břečťan šplhá pomocí příčepivých kořínků, které vyrůstají z uzlin na stonku a díky nimž se může břečťan šplhat vzhůru. Délka stonku může být až 15 m.

Povíjnice nachová

Povíjnice nachová

Povíjnice má nádherné, velké nálevkovité květy modrofialové barvy. Existují také kultivary s bílými, růžovými a červenými květy. Povíjnice kvete od července do září. Stonek má chlupatý, ovíjivý, až 3 metry dlouhý. Pochází z Mexika a u nás se pěstuje jako letnička, první mráz ji bohužel spálí.

Povíjnice je skvělou popínavkou na prosvětlené balkony, v polostínu téměř nekvete. Potřebuje oporu, aby se měla po čem šplhat. Můžete ji například vysadit i do letničkových záhonů s konstrukcí, po které se bude pnout. Pokud ji budete pěstovat v nádobě, vyžaduje vlhkou půdu, ale přemokření a vytrvalé deště nesnáší.

Pnoucí růže

Pnoucí růže

Pnoucí růže se může stát chloubou vaší zahrady. Růže potřebují dostatek prostoru, a to platí i pro kořeny. Růže nedávejte do stálého stínu, tam moc nepokvetou, výhony budou slabé a mohou se vylomit. Vysloveně přímé slunce také není ideální, protože může popálit květy. Zároveň si uvědomte, že pnoucí růže potřebuje oporu, jinak by se mohla zlomit.

Existuje spousta druhů pnoucích růží, některé rostou rychle, ostatní zase pomaleji. Liší se i květenstvím. Některé kvetou pouze jednou, a to v červnu a počátkem července, zatímco existují i druhy, které opakují kvetení (remontují) a mají květy i později.

Zimolez

Zimolez

Zimolez je oblíbenou popínavkou pergol i plotů. Mezi jeho přednosti patří především nízké nároky na pěstování a dekorativní, jemné květy v bílé, růžové, fialové nebo červené barvě. Zimolez potřebuje pevnou oporu, starší rostliny mohou být velmi těžké a mohly by slabou konstrukci poničit.

Obecně se dá říci, že zimolezy dobře prospívají na slunných i částečně zastíněných stanovištích. Vyhovuje jim mírně zásaditá vápnitá půda. Zimolez dorůstá výšky několik metrů.

Loubinec pětilistý neboli psí víno

Psí víno

Psí víno je snad nejznámější a nejoblíbenější popínavkou u nás. Loubinec pětilistý je popínavá dřevina podobná vinné révě. V českých podmínkách obvykle šplhá do výšky 8–15 metrů. Má zelené listy, které se s příchodem podzimu barví do červena a poté opadají. Loubinec má i malé květy, ze kterých jsou plodem tmavě modré až černé bobule. Tyto bobule jsou pro člověka slabě jedovaté.

Psí víno je nenáročná dřevina, které se dobře daří na slunci i v polostínu. Pro zdárný růst potřebuje poměrně dost prostoru. Pro šplhání a přichycování na podkladu vytváří úponky s 5–8 rameny, které jsou zakončeny přísavnou destičkou. Ta při kontaktu s hladkou podložkou vylučuje tmelicí látku sloužící k upevnění rostliny. To znamená, že dokáže vyšplhat bez opory i po velmi hladkém povrchu.

Další info: Best climbing plants for pergolas; 34 Best Pergola Plants | Climbing Plants for Pergolas, Arbors, Arches & Trellises

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock