Zahrada, 24. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Teplé počasí přeje také mravencům a ti se právě teď začínají činit s vylepšováním svých příbytků. Než v rámci snahy vyhnat je z těch vašich sáhnete po chemickém postřiku či jedu, co nejprve zkusit domácí prostředky šetrné k přírodě i mravencům? Máme pro vás několik osvědčených tipů, jak můžete mravence od vašeho obydlí "odklonit".

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Užitečný, nebo škodlivý hmyz?

Než se rozhodnete pro drastický způsob vyhubení vaší mravenčí kolonie, měli byste vědět, že mravenci patří k těm skutečně užitečným druhům hmyzu.

Mravenci jsou jednou z nejrozmanitějších a nejhojnějších skupin hmyzu na planetě. Jednotlivé druhy se od sebe mohou velmi lišit. Taky nemáte rádi „rezavé mravence“ a velkých „lesních“ se přímo bojíte? Možná na ně právě změníte názor.

Žlutí mravenci (Lasius flavus)

Rezavý mravenec

Žlutí mravenci jsou spíše známi pod lidovým názvem „rezaví mravenci“ a patří k nejčastějším druhům u nás. Svá hnízda si budují na loukách a pastvinách. Každoročně zpracují (přeloží, promíchají a provzdušní) až několik tun půdy na hektar, což je výkon, který překonají pouze žížaly. Nemluvě o tom, že svou činností také významně obohacují půdu.

Obdobně užiteční jsou i černí mravenci, kterých nicméně většinou nebojíme, protože nás nemohou štípnout. Ovšem žít s nimi v jedné domácnosti přesto právem nechceme…

Mravenec lesní (Formica rufa L.)

Mravenec lesní

Oproti předchozím drobečkům můžete při procházkách lesem narazit na mravence lesního. Tito mravenci jsou pověstní svými velkými mraveništi. Tyto kupy z jehličí a větviček mohou dosahovat i výšky 50 cm. Jejich činnost je velmi užitečná, hubí velké množství lesních škůdců. V poslední době se počet mravenišť drasticky snížil, a proto je nutná jejich ochrana.

Jak si ale mravence nevpustit do bytu, případně je odehnat z konkrétních míst, kde je nechcete, aniž byste tyto velmi užitečné živočichy museli zabíjet?

Skořice a hřebíček

Skořice a hřebíček představují účinný domácí repelent proti mravencům. Jsou pro ně natolik aromatické, že se jim raději vyhnou obloukem. Stačí daná místa, případně již vzniklé cestičky, posypat skořicí. Do vstupních bodů můžete také dát celou skořici a hřebíček. Mravenci se z takto kořeněných míst raději stáhnou.

Tip: Skořicový sprej

Přidejte 1/4 až 1/2 čajové lžičky skořicového éterického oleje do šálku vody. Namočte vatový tampon do tohoto roztoku a setřete postižené oblasti a vstupní místa. Opakujte jednou denně, dokud to mravenci „nezabalí„. Roztok si také můžete přelít do rozprašovače pro snadnější použití. Samozřejmě nikdy přípravek nebo koření neaplikujte přímo na mravence!

Mezi další koření, co mravence doslova odpuzuje, patří kajenský pepř nebo máta peprná.

Ocet

Stejné účinky má také ocet, mravenci nesnesou jeho silný odér. Vůně octa navíc maskuje jejich pachové stopy, takže ztrácejí směr a znovu už k vám cestu nenajdou.

Smíchejte ocet a vodu v poměru 1:1. Nalijte roztok do lahve s rozprašovačem. Aplikujte na všechna postižená místa a vstupní body. Opakujte jednou denně, dokud mravenci úplně nezmizí.

Citron

Citronová vůně odrazuje mravence a zároveň jeho kyselá povaha maskuje jejich pachové stopy. Jednoduše aplikujte citronovou šťávu na všechna problémová místa. Za pár dní se raději nadobro odstěhují.

Okurková slupka

Okurková slupka je takový babský trik, jak odradit mravence. Mravenci mají přirozenou averzi k okurce, protože nevydrží její vůni a chuť. Nejlépe fungují přezrálé hořké okurky, ale můžete použít i normální.

Okurku jednoduše oloupejte a kousky slupky umístěte na nevyžádané mravenčí trasy. Okurkové slupky denně vyměňujte, než všechny nezvané návštěvníky dočista odradíte.

Zdroje: Wikipedia/Mravenci; Tips for Humane, Nontoxic Ant Control; 7 Natural Ways to Repel Ants Without Killing Them

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock