Zahrada, 24. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Ačkoli by to u rostlin málokdo čekal, i ony mohou vytvářet přátelství. Respektive se navzájem mohou některé podporovat v růstu a chránit před škůdci. A toho by byla škoda na zahradě nevyužít. Které dvojice rostlin by měly na záhoně sousedit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tyhle rostlinky si totiž dokáží navzájem pomoci.

Růže a česnek

Růže

Vznešená a krásná růže vedle obyčejného česneku? Zní to možná jako začátek pohádky Kráska a zvíře, ale je to tak. Česneková nať totiž působí jako přirozený repelent proti škůdcům, kteří na vašich růžích rádi hodují. A malý bonus – jemné, fialkové květy česneku vypadají v sousedství růží skvěle!

Okurky a lichořeřišnice

Okurka

Zahradnice a autorka knihy Great Garden Companions (volně přeloženo jako Skvělí společníci na zahradě) Sally Jean Cunningham doporučuje k okurkám vždy přidat i lichořeřišnici. Proč? Podle odbornice tato bylinka nejen odpuzuje škůdce, kteří si na vaše opečovávané okurky brousí zuby, ale navíc jejich spletité stonky poskytnou domov řadě užitečného hmyzu včetně pavouků, kteří škůdce pochytají za vás.

Ředkvičky a špenát

Ředkvičky

Zaseli jste si špenát, těšili se na bohatou úrodu a teď se smutkem pozorujete, jak se zdravé listy různě kroutí a hynou? Možná za to může některý ze škůdců. Zkuste další várku špenátu zasít společně s ředkvičkami. Škůdce sice neodeženou, ale zato jim nabídnou k hodování své vlastní listy. Ředkvičkám jako takovým to neublíží a špenát bude prospívat!

Zelí a kopr

Zelí

Zelí, kapustu, ale také brokolici nebo růžičkovou kapustu vysaďte společně s koprem. Navzájem si budou pomáhat v růstu a navíc kopr přitáhne užitečný hmyz (vosičky apod.), které zelí a spol. zbaví nejrůznějších škůdců (včetně otravných housenek, které možná neodstraní všechny, ale aspoň vám usnadní práci s jejich odstraňováním).

Mrkev a pórek

Mrkev

Tyto druhy zeleniny fungují vzájemně jako repelenty. Pórek odežene mrkví škůdce, mrkev pak ty pórkové. Oba mají navíc podobné nároky na půdu, slunce a zálivku, takže nemusíte řešit náročné pěstování.

Další dvojice pro sázení

A které další rostliny můžete sázet dohromady?

  • fazole + celer
  • cibule + červená řepa
  • brambory + hrášek
  • rajčata + papriky
  • melouny + dýně

Zdroje: Beginners Guide to Companion Planting; 11 Plant Combos You Should Grow Side-by-Side; 26 Plants You Should Always Grow Side-By-Side

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock