Zahrada, 29. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Muškáty (nebo také pelargonie) patří k nejčastějším rostlinám, jež pěstujeme na terasách, balkonech nebo prostě jen tak za oknem. Mají bohaté květy, existují snad v každé barvě, kterou si umíte představit, a nejsou náročné na péči. I přesto se ale vyplatí vědět, jak se o ně starat, aby kvetly celou sezónu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak tedy můžete muškátům pomoci, abyste se z jejich květů mohli radovat co nejdéle?

Hurá do zahradnictví?

Muškáty

Pokud nepatříte k nejzkušenějším zahradníkům, a nechcete se tedy pouštět do množení muškátů, ideální bude obstarat si rostlinu v zahradnictví, květinářství nebo třeba hobbymarketu. V těchto obchodech ostatně najdete spoustu druhů, včetně tolik oblíbených voňavých muškátů, které podle některých zahradníků odpuzují komáry.

Jestliže jste ale u známých zahlédli muškát, který se vám líbil a toužíte po něm, můžete si odnést takzvaný řízek – tedy asi 10 až 15cm větvičku s několika patry listů. Tu pak můžete nechat zakořenit buď ve vodě, nebo květináči (návody najdete na internetu).

Pro muškáty jako z časopisu

Muškáty

Na péči nejsou muškáty nijak náročné – mají rády slunečná stanoviště a pravidelnou zálivku. Ideálně byste měli nechat půdu vždy lehce proschnout, nikdy byste neměli rostlinku přelít. Vyhněte se také zbytečnému zamokření listů (zalévejte tedy vždy jen půdu).

Muškátům se bude dařit v květináčích či truhlících, ale některým druhům překvapivě také na záhonech. Jen je nesmíte před zimou zapomenout přenést do tepla, jinak by zmrzly. Ostatně v zimních měsících se i těm v truhlících nejlépe daří při teplotách okolo 10 stupňů (ale například ve sklepě by nebyly spokojené – potřebují dostatek světla).

Jak na dokonalé květy

Muškáty

Na muškátech nejvíce zaujmou bohaté květy. Jak docílit toho, aby vám rostliny kvetly po celou sezónu, respektive až do podzimu?

Nepodceňte přísun slunce – čím více je muškát paprskům vystaven, tím lépe pro květy. Pokud byste jej pěstovali na stinné straně balkonu či terasy, můžete se s vyhlídkou na květy rovnou rozloučit. Vzhledem k tomu, že na slunci budou muškáty rychle vysychat, nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Vždy z muškátů odstraňujte odkvetlé květy (s celým stonkem) a uschlé listy. Důležité je podpořit kvetení vhodným hnojivem, ideálně takovým, jež je přímo určené pro muškáty. Hnojte je už od jara přibližně jednou za týden (nebo podle návodu). Muškáty sice dokáží kvést i bez hnojiva, nicméně tak bohatých květů se nedočkáte… Rostliny byste měli přibližně jednou za dva roky také přesadit, abyste jim dopřáli výživnou půdu.

Zdroje: How to grow geraniums (pelargoniums); Growing Geraniums: Tips For The Care Of Geraniums

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock