Zahrada, 2. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Ne každý má to štěstí a má celou zahrádku prosluněnou. Máme pro vás několik užitkových rostlin, kterým se daří i ve stínu a vystačí si jen s minimálním světlem. Přesvědčte se, že zahrádku můžete založit opravdu kdekoliv - i na stinném dvoře či balkoně.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pěstování zeleniny nevzdávejte

Zelenina, stejně jako všechny ostatní rostliny, potřebuje k životu světlo. Obecně řečeno, čím více slunečního světla rostlina získá, tím více energie je schopna generovat a tím více báječné zeleniny vám vyroste. Z tohoto důvodu nemusí být rostliny umístěné v částečném stínu tak bujné a robustní jako ty, které jsou na přímém slunci. Avšak existují druhy, kterým stačí opravdu jen zlomek světla k tomu, aby vyprodukovaly chutné plody.

Máme pro vás jednoduché rozdělení podle toho, kolik světla daná rostlinka vyžaduje.

Dvě hodiny

Nejlepší do velmi stinné zahrady je listová zelenina, které stačí jen dvě hodiny plného slunečního světla denně. Patří mezi ně na příklad hlávkový salát, špenát, mangold, rukola, čekanka a zelí. V těchto temných podmínkách vyrostou také bylinky, jako je koriandr, pažitka, máta a meduňka.

Čtyři hodiny

S trochou slunečního světla, přibližně čtyři hodiny denně, můžete pěstovat také kořenovou zeleninu, jako jsou brambory, řepa, mrkev a tuřín.

Šest a více hodin

Mezi nejméně vhodné zeleniny pro stinné zahrady patří ty, jejichž plody pocházejí z květů, jako jsou rajčata, okurky, papriky, dýně a lilky. Bez šesti nebo více hodin plného slunečního světla za den tito energetičtí žrouti zkrátka nepřežijí.

Vhodné umístění

Ve stinné zahradě je každý kousek světla důležitý. Místo, kde svou zahradu lokalizujete, a to, jak ji uspořádáte, může ovlivnit kvalitu a velikost úrody.

Při výběru místa pro výsadbu jednotlivých plodin zjistěte, kde na vašem stinném dvoře nejvíce svítí slunce. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je jednoduché pozorování. Každý ví, že slunce vychází na východě a zapadá na západě a kolem poledne dosahuje nejvyššího bodu na obloze. To znamená, že zahrady na východní nebo západní straně plotu či budovy mohou čerpat sluneční paprsky přibližně polovinu dne. Další charakteristikou slunce, přinejmenším na severní polokouli, je to, že vždy svítí z jižní poloviny oblohy. Výsledkem je, že zahrady umístěné na severní straně stavby budou mít malé, nebo dokonce žádné přímé sluneční světlo. Zatímco ty zasazené na jižní straně mohou přijímat sluneční paprsky po celý rok.

Maximalizace světla ve stinné zahradě

Existuje ještě pár způsobů, jak přivést přirozené sluneční světlo do vaší zahrady. Pokud jsou kolem vašeho pozemku zdi nebo ploty, namalujte je světlou barvou, aby odrážely sluneční světlo zpět na rostliny. Můžete také zkusit použít hliníkové fólie, které zaručeně odráží světlo, a dostat ho tam, kam potřebujete.

Další info: Vegetables and Herbs for Growing in Shade; 60+ Best Vegetables, Herbs, and Fruits That Grow in Shade

Autor článku: Bára Tomášková