Zahrada, 19. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Jste bylinkový začátečník, který teprve zjišťuje, jak to v tomto světě chodí? Naučte se společně s námi pravidla sběru, sušení i následného skladování. Jedině tak vám přírodní poklady přinesou užitek.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K lidovému léčitelství a bylinkám se v dnešní době obrací stále více lidí, kteří odmítají farmaceutické medikamenty, jejichž chemické složení může způsobit nežádoucí vedlejší účinky. I vy se při nejrůznějších zdravotních obtížích raději chcete vydat naturální cestou? Pak byste se s vypěstovanými rostlinami měli naučit správně zacházet. Jak je sklízet a sušit, aby neztratily na účincích?

Pozor na chyby, které se neodpouští

S přírodním „materiálem“ je třeba zacházet velmi opatrně. Sklizeň by se měla týkat jen nepoškozených částí, s nimiž nejprve trochu „zatřeste“, abyste se zbavili hmyzu a jiných drobných živočichů. Listy i stonky ukládejte do proutěného košíku, protože v plastových sáčcích kondenzuje voda, což nahrává plísni. Byliny také příliš nevršte na sebe, mohly by se pomačkat a utrpěla by jejich jakost. Pokud je chcete omýt, po opláchnutí je neutírejte do sucha ani nemačkejte. A jak je to s následným sušením?

Na vzduchu či v troubě. Vyberte si

Delší rostlinky svažte a stonky vzhůru je zavěste ve stínu. Pokud jde o poklady malého vzrůstu, rozprostřete je na plochý talíř nebo plech vyložený bavlněnou utěrkou. Proces dehydratace zpravidla trvá od čtyř do osmi dnů, jeho délka závisí na okolní vzdušné vlhkosti a klimatických podmínkách. Pochopitelně můžete využít i služeb sušičky nebo pečicí trouby, v níž by teplota neměla přesáhnout 40 stupňů Celsia. Jasná pravidla má i následné skladování.

Mrazák není zapovězen

Usušené bylinky uchovávejte v dobře uzavíratelných nádobách. Myslete však na to, že budou-li lahve a dózy čiré, nesmí stát na přímém slunečním světle, jinak se rozloží obsažené rostlinné látky. Možná se ptáte, zda lze tyto cenné zásoby mrazit. Konzervace teplotami pod nulou vyloučená není, nicméně nedá se doporučit pro všechno. Pobyt v chladu neublíží saturejce, kopru, petrželi, pažitce i naťovému celeru.

Další info: How to store herbs; 10 Easy Ways to Preserve Herbs

Autor článku: Andrea Veselá