Zahrada, 23. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Všechny zelené rostliny potřebují ke svému životu světlo a vodu. Přestože některé jich potřebují více a jiným stačí méně, bez světla a vody nemůže proběhnout fotosyntéza, která je důležitá jak pro jejich růst, tak pro tvorbu kyslíku. V horkých dnech ale květiny v našich domovech často procházejí pořádnou zatěžkávací zkoušku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V důsledku všudypřítomných horkých slunečních paprsků totiž bedníme okna, aby se nám interiér nepřehříval, a často tak na potřebu denního světla našich květin zapomínáme. Pokud pak rostliny ještě zalijeme ledovou vodou z kohoutku, můžeme se s nimi rovnou rozloučit.

Světlo versus voda

Správná zálivka květin či rostlin v interiéru je stejně důležitá jako správné množství světla. V létě, ač je všude světla dostatek, se často stává, že necháváme zatažené rolety, závěsy nebo žaluzie, abychom zabránily prostoupení hřejivých slunečných paprsků do místností, které se v důsledku horka stávají neobytnými. Květiny tak mohou začít chřadnout, zvláště v případě, že máte kolem oken světlomilné rostliny, které, jak název napovídá, světla potřebují dostatek.

Rostliny často vyžadují i v průběhu dne se měnící spektrum barev denního světla. Proto situaci nevyřeší ani umělé osvětlení. Navíc svítit v jasných slunných dnech doma umělými žárovkami je velmi nehospodárné. Řešením může být instalace světlovodu, který pouští do místnosti pouze světlo, nikoliv teplo, ale zachovává spektrum barev denního světla. Což svědčí nejen rostlinám, ale má pozitivní vliv i na lidskou psychiku,“ říká odborník na světlovody Jakub Brandalík.

Není voda jako voda

Že není voda jako voda. dávají najevo i naše pokojové rostliny. Různé vlastnosti i složení vody pro ně mohou být záhubou. Pokud například zalijeme květiny příliš studenou nebo dokonce ledovou vodou, můžeme jim ublížit, či je dokonce zlikvidovat. V půdě v květináči se totiž rychle změní teplota, která může způsobit rostlině šok, nebo dokonce její uvadnutí. Některé květiny špatně snášejí i vodu z kohoutku, ve které je příliš chloru. Proto je vhodné nechat vodu odstát na pokojovou teplotu.

Moc, nebo málo?

Každá pokojová rostlina má trochu odlišné nároky na zalévání. Denní přísun vody pokojovým květinám často nesvědčí, naopak mohou jim z přelití začít uhnívat kořeny. Při nedostatku vody ale většina z nich zase začíná schnout. Jaké je tedy ideální množství vody a frekvence zalévání? Když to květiny potřebují. Tedy zalévat ve chvíli, kdy je substrát suchý. To poznáme nejlépe pohmatem do hlíny v květináči. Pokud je vlhká a lepí se na prsty, květina má vody dost, ale ve chvíli, kdy je suchá a naše prsty jsou po testu hlíny čisté, nastal čas na zalití. Zalévat můžeme přímo do hlíny okolo květiny nebo do podmisky v květináči.

Zdroj: TZ Ligtway

Autor článku: Ivana Koutná