Zahrada, 9. 6. 2023

Foto: Shutterstock

Někteří lidé jako by měli od přírody nadání vypěstovat cokoli, co jim přijde pod ruku. Jejich byt září bujnou zelení, a přitom se o to snad ani nesnaží. Ovšem pak jsou lidé, kteří i přes veškeré úsilí promění v seno jakoukoli květinu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud patříte právě do druhé zmiňované skupiny nebo s pěstováním pokojových rostlin teprve začínáte, zkuste štěstí s následujícími květinami. Jsou nenáročné, vystačí s trochou vody a slunce, a přitom vás odmění úžasným vzhledem.

Bambus

Bambus

Dostanete jej v každém květinářství, někdy je naaranžován do nejrůznějších uskupení. Občas se používá i do vázaných kytic – i ten vám poroste, zasadíte-li ho do květníku (dobré je nechat jej předtím zakořenit ve sklenici s vodou).

Ve východní Asii je navíc bambus symbolem štěstí, v Indii pak přátelství.

Filodendron

Filodendron

Další nenáročná a lehce dostupná rostlina. Nevyžaduje ani příliš světla, ani příliš tepla a stačí mu pravidelná zálivka. Má krásně tvarované listy a navíc existuje ve spoustě variant.

Zelenec

Zelenec

Mnozí z nás si pamatují tuhle rostlinku s dlouhými, úzkými, zelenobílými listy ze školy či kanceláří. Pokud jí poskytnete dostatek vody, je tato květina v podstatě nezničitelná. Možná proto přežila všechny ty roky ve vzdělávacích ústavech…

Sukulenty

Sukulenty

Je vaším největším problémem s pěstováním rostlin fakt, že je tak nějak zapomínáte zalívat? Pak jsou pro vás sukulenty tou nejlepší možnou volbou – existují jich desítky (stovky) druhů a typů a navíc se vůbec nebudou zlobit, když je týden dva nezalijete. Ovšem musíte jim zajistit světlé místo na parapetu.

Pachira

Pachira

Stromovitá a nenáročná rostlina, která je navíc vysoce dekorativní. Ani ona nemá přehnané požadavky na zálivku, stačí, když si na ni vzpomenete jednou týdně.

Šeflera

Šeflera

Další keříková květina, která vám sice doma nepokvete, ale i tak udělá potřebnou parádu. Nevyžaduje nijak častou zálivku, ale jen světlé (nikoli však slunečné) místo.

Další info: 15 Best Houseplants For Beginners; 20 Best Indoor Plants for Beginners

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock