Domov, 27. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Levné zámky, dosluhující petlice, otevřená okna a nezabezpečené sklepy. Chyby, kterých se v zabezpečení domácnosti dopouštíme, se často opakují. Poučte se z těch nejčastějších a naučte se, jak svůj majetek zabezpečit správně.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Škoda, kterou zloději každý rok napáchají vloupáním do bytů, domů či chat, neklesá, právě naopak. V prvním pololetí letošního roku se vyšplhala na více než 152 milionů, což je v meziročním srovnání téměř 10% nárůst. Hodnota majetku, který nemovitosti ukrývají, totiž neustále roste – míra zabezpečení tomu ovšem neodpovídá.

„Do zabezpečení bychom měli vložit přibližně 3-5 % hodnoty majetku, který chceme ochránit. Reálně se ale investice do zabezpečení často nedosahují ani 1 %,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti specializující se na zabezpečení. „Netýká se to přitom jen domů a bytů. S tím, jak se v minulém roce a půl lidé ve velkém stěhovali na chaty a chalupy, se i z nich staly lákavé, a především špatně zabezpečené cíle.“

Podceňujeme údržbu zámků

Ani sebelepší zámek nevydrží věčně. Velkou roli ovšem hraje správný výběr. Pokud totiž umístíme na déšť či do mrazu zámek, který k tomu není určený, nemůžeme se divit, když se po pár týdnech zasekne nebo zrezne.

I zámky určené do extrémních podmínek je třeba pravidelně kontrolovat a promazávat mazivem k tomu určeným. Vhodná a pravidelná údržba výrazně prodlouží jejich životnost a hlavně zajistí, že nás zámek ani v těch největších mrazech nezradí.

Šetříme na nesprávných místech

Láká vás cenově dostupný zámek z tržnice nebo zahraničního e-shopu? Na první pohled výhodná nabídka se vám ve výsledku nemusí vyplatit. Zámek s nejasným původem a bez certifikace totiž může napáchat víc škody než užitku. A je dost pravděpodobné, že ho během několika měsíců budete muset vyměnit.

„Kvalitní zámková vložka, certifikovaná dle platných norem, naši peněženku nezruinuje – seženeme ji už v ceně do jednoho tisíce korun. Na rozdíl od zámků s nejasným původem máme jistotu, že nepřestane po měsíci fungovat a že nezkrátí plnění v případě pojistné události,“ upozorňuje Neuvirt.

Vybíráme špatný typ zámku

Není zámek jako zámek. Jiný si zaslouží vchodové dveře, jiný vrata či zahradní domek. Neexistuje jedno univerzální řešení, a může se stát, že se v nabídce ztratíte. V takovém případě se raději obraťte na odborníky, kteří vám poradí. Pomoci může i nezávislý projekt Bezpečná země, který vznikl za spolupráce Cechu mechanických zámkových systémů, Policie ČR a Ministerstva vnitra. V přehledném katalogu zjistíte, jaké jsou možnosti domácího zabezpečení a z jakých výrobků vybírat. Pomoci může i mobilní aplikace Zabezpečte se.

Nezabezpečíme všechny dveře

Klasickou chybou, které se při zabezpečování majetku dopouštíme, je ignorování dalších přístupových cest. Pokud vybavíme vchodové dveře certifikovanou zámkovou vložkou, ale boční a zadní vchod chrání „obyčejný zámek z tržnice zámek, vyhazujeme peníze za zabezpečení oknem.

„Zloději nechodí jen předními dveřmi. Vybírají si nejsnazší cestu do objektu a dobře vědí, že lidé často podceňují vedlejší vchody. Pravidlo pěti minut přitom hovoří jasně – když se zloděj do této doby nedostane dovnitř, pokus pravděpodobně vzdá. Proto se musíme snažit mu cestu do objektu znemožnit a na všechny dveře instalovat vložku alespoň v 3. třídě odolnosti,“ doplňuje Neuvirt.

Neřešíme dveře a kování

Kvalitní zabezpečení nekončí jen dobrým zámkem. K němu totiž patří i dveře a kování, které teprve dohromady vytvoří správnou ochranu vašeho majetku. Ideálním řešením jsou bezpečnostní dveře doplněné dobře sedícím kováním a zámkovou vložkou. Pozor, i kování by mělo být bezpečnostní, na což je třeba myslet již při nákupu. Mnohé pojistné smlouvy navíc vyžadují sladění bezpečnostních tříd u dveří, kování i zámkové vložky.

Podceňujeme životnost petlic a závor

Petlice a závor, které chrání vrata, brány nebo třeba garáže a zahradní domky, patří mezi nejpodceňovanější součásti zabezpečení. Často přesluhují už několik let, jsou uvolněné, nedoléhají a mají tendenci se zasekávat. Taková petlice pak ztrácí svou bezpečnostní funkci, a navíc vám ztěžuje otvírání a zavírání.

Alespoň dvakrát ročně bychom proto měli všechny petlice a závory zkontrolovat. Pokus nedrží, je třeba je přeinstalovat, případně vyměnit za nové. Vybíráme takové, které zvládnou rozmary počasí a ideálně mají i bezpečnostní certifikaci. S petlicí z kvalitního materiálu, odolným tělem a krytými čepy si zloděj jednoduše neporadí.

Zapomínáme na okna

Myslíte si, že vaším malým sklepním okénkem se zloděj neprotáhne? Raději nepodceňujte jeho schopnosti a důkladně okna zabezpečte. Možností je hned několik – použít můžeme bezpečnostní kličky, které ztíží otevření. Na sklepní okénka se hodí bezpečnostní folie, která zabrání snadnému rozbití okna, a navíc skryje věci uvnitř před zvědavými pohledy „tipařů“. Okna vždy důsledně zavíráme a nenecháváme poblíž nich povalovat věci, které by zloděj mohl použít k rozbití – typicky například zahradní nářadí.

Nezabezpečujeme věci uvnitř

Kromě zabezpečení vchodových a vnitřních dveří drtivá většina z nás zapomíná na tzv. terciární zabezpečení. Jde o zabezpečení věcí, které se nacházejí v domě, bytě, sklepě či garáži. Pokud už se zloděj dostane dovnitř, můžeme mu tak ztížit samotný kup. Využít lze bezpečnostní bedny nebo systémy jako x safety box, které se navrtají do zdi, stropu nebo podlahy. Pomocí lanka nebo řetězu pak zabezpečíme větší cennosti, jakými jsou třeba kola, kočárky, větší nářadí nebo sportovní a sezonní vybavení.

Chlubíme se majetkem

Nová sekačka, jízdní kolo, motorka nebo obří televize? Přírůstek do domácnosti vás určitě potěšil, ale zamyslete se nad tím, zda je nutné o něm informovat i široké okolí.

V době sociálních sítí a masivního sdílení se totiž lehce může stát, že o své domácnosti prozradíte mnohem víc, než byste možná chtěli. A právě anonymitu internetu ve velkém využívají zloději, kteří si tu vytipovávají další úlovky. Než budete příště sdílet balení na dovolenou, fotku domu nebo koupi nového auta, dobře si to rozmyslete – přílišná otevřenost by se vám mohla hodně prodražit.

Nejsme vynalézaví

Zabezpečení domu neznamená jen dobrý zámek a kvalitní kování. Nás majetek může ochránit i řada drobností, které někdy zbytečně nevyužíváme. Široké možnosti nabízí chytrá elektronika, kamerové systémy napojené na mobil, automatické spínače a časovače, které umí simulovat naši přítomnost.

Velký podíl na ochraně majetku mají i dobré vztahy – všímavý soused může včas upozornit na podezřelé osoby na našem pozemku, pohlídá dům v době dovolené a vybere poštovní schránku, aby nepřetékala, když nejsme doma. Základem ale vždy zůstává kvalitní mechanické zabezpečení, bez kterého se naše domácnost neobejde.

Zdroj: TZ Tokoz.cz

Štítky: bezpečnost

Autor článku: Tomáš Pekař