Domov, 3. 11. 2023

Foto: Shutterstock

V České republice je patrný růst trendu spojení koupelny a ložnice v propojený prostor. Takové řešení nabízí nejen praktickou stránku využití, ale z odlehlé místnosti koupelny se tak stává pohledový prvek, který je součástí interiéru ložnice.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Toto řešení bylo dříve k vidění především v hotelových pokojích, postupem času se ale prosazuje i v běžném bydlení.

Praktický trend?

„Praktická stránka koupelny v blízkosti ložnice funguje již řadu let nejen v bytech, ale i rodinných domech. Postupně se ale z koupelen stává designový prvek, který není potřeba v interiéru skrývat, ale naopak se propojuje s místností na spaní, ať už je to ložnice či pokoj pro hosty. Tomuto trendu se tak přizpůsobují i dispoziční řešení nových bytů a domů,“ říká Kamil Dunaj z developerské společnosti.

„I zařízené byty či domy se tomuto trendu přizpůsobují. V případě rekonstrukcí koupelen se často přihlíží i k jejich propojení nebo přiblížení k ložnicím či dětským pokojům. Klienti stále častěji zvažují i instalaci vany přímo do prostoru ložnice, nebo oddělení prostor koupelny od ložnice prosklenými stěnami či dveřmi,“ říká Barbora Burešová z designového studia.

Vana vedle postele

Existuje několik variant, jak může koupelna v ložnici vypadat. V případě probourání stěny do stávající koupelny se prostor nechává zcela otevřený, nebo je koupelna jen částečně prosklená, případně se vybraný prvek, jako je například vana nebo toaletní koutek s umyvadlem, zakomponuje přímo do místnosti ložnice.

Takové spojení s sebou přináší nejen nový pohled na koupelnový prostor, který není ukrytý za zavřenými dveřmi, ale naopak se stává otevřenou místností, do které proudí denní světlo. Solitér, jako je například vana, která je umístěná zcela v prostoru ložnice, pak umožňuje při koupeli například výhled z okna nebo sledování televize.

Podle průzkumu společnosti vyrábějící světlovody více než 20 % lidí postrádá v koupelně denní světlo. Propojení koupelny s prostorem ložnice tak umožňuje elegantní řešení, jak tento problém řešit. Propojení těchto dvou místností je tak bezesporu velmi komfortní a pohodlné. Stejně tak, jako je naprosto obvyklé spojení obývacího pokoje s kuchyní, je možné, že trend propojení koupelny a ložnice brzy dosáhne statusu „běžné“.

Zdroj: TZ Getberg + TZ Mooden + TZ Lightway

Autor článku: Radek Kovář