Usnadněte si, 3. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Zažloutlé nehty nebo pach česneku na rukou? To jsou běžné situace, které přímo vyžadují okamžitý zásah zubní pastou. Tubu s tímto zachráncem můžete povolat i tehdy, když se trochu „zapomenete“ při žehlení.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Zubní pasta se v minulosti vyráběla z různých „ingrediencí“. Zatímco Egypťané používali sůl, pepř, mátu a kosatec, Římané do ní přidávali lidskou moč, neboť se domnívali, že obsažený amoniak jim chrup řádně vybělí. Komu byla tato metoda proti srsti, ten musel vzít zavděk křídou, spáleným chlebem nebo rozdrcenými cihlami. Dnes naštěstí nic takového podstupovat nemusíme. Čistíme si totiž zuby prostředkem, který ve většině případů obsahuje fluorid, abrazivní složky a pěnící látky. Mimochodem, právě toto složení z něj dělá všestranného domácího pomocníka. S čím si poradí?

Nehty jako ze žurnálu

Zažloutlé nehty příliš parády neudělají, co si budeme vykládat. Ať už je příčinou jejich nepřitažlivého zbarvení cokoli, možnost nápravy nabízí právě zubní pasta a starší kartáček, kterým zakončení nehtů jednoduše „vydrhnete“.

Pohlcovač zápachu

Česnek, cibule, ryby nebo kořeněné potraviny. Pokud s nimi manipulujete v kuchyni často, asi víte, že zbavit se „pachových stop“ na rukou bývá někdy obtížné. Ale pozor, nemusí to tak být. Vetřete do pokožky zubní pastu a poté ji opláchněte vodou.

Spása pro koberce i žehličky

Koberec v obývacím pokoji „zdobí“ skvrna těžko identifikovatelného původu? Ještě dřív, než vyrazíte do drogerie pro arzenál drahých čisticích přípravků, vyzkoušejte gel v tubě, s nímž si ráno i večer blýskáte chrup. Stačí ho do podlahové textilie „vmasírovat“ pomocí hrubší houbičky a nechat chvíli působit. O zbytek se postará vlažná voda, se kterou pak vymyjete pozůstatky. Nutno dodat, že zubní pasta čistí i připálené žehličky a leští chromové předměty.

Zdroje: 20 Surprising Uses for Toothpaste; 50 Things You Never Knew You Could Do With Toothpaste

Autor článku: Petra Chmelová