Domov, 11. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Díky němu přijímáme až 80 procent informací z vnějšího prostředí, přičemž jeho orgánem je oko. Ano, zrak patří k jednomu z pěti základních smyslů, kterému však člověk hlavně v poslední době dává pořádně na frak. Jak i vás doslova může odrovnat syndrom počítačového vidění?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V digitální době není překvapením, že oči jsou vystaveny velkému stresu a napětí. Osmi a vícehodinová pracovní doba jim rozhodně nesvědčí, stejně jako neustálé zírání do mobilních telefonů. (Podle studie společnosti Kleiner Perkins Caufield & Byers konkrétně Češi patří mezi nejaktivnější uživatele elektronických přístrojů na světě!) Není tedy divu, že lidský zrak začíná stávkovat. Jakým způsobem?

Globální „epidemie“

Objevuje se rozmazané vidění, únava očí, pálivé pocity v nich, suchost a podráždění doprovázené i bolestmi hlavy, zad nebo krku. Oči jsou často červené a vodnaté. Pokud se s něčím takovým potýkáte už nějakou tu dobu, věřte, že vám lékař diagnostikuje syndrom počítačového vidění, jenž podle statistik postihuje zhruba asi 60 milionů lidí.

Leckdo jej také nazývá „digitálním napětím“, přičemž se udává, že minimálně 50 procent jednotlivců, kteří denně pracují na obrazovce počítače, výše uvedené příznaky důvěrně zná. Bohužel, v ohrožení jsou i děti. U nich Český statistický úřad udává, že desetina z nich tráví na internetu více než pět hodin denně. Jak velký je to problém?

24 hodin, 5 dní v týdnu

Syndrom počítačového vidění je podobný syndromu karpálního tunelu a jiným pohybovým (opakujícím se) zraněním, které se nejčastěji vyskytují vinou náročného zaměstnání. Funguje to tak, že když se neustále díváte do počítače, vaše oči musí nonstop zaostřovat. Znovu a znovu a znovu. Jenže tím jejich práce nekončí. Těkají od počítače k jiným věcem, také reagují na měnící se obrazy na obrazovkách a monitorech.

Následkem toho dochází k celkové „únavě materiálu“. Jakmile je syndrom počítačového vidění diagnostikován, jsou důležité pravidelné návštěvy u oftalmologa. Zabráníte tak dalšímu zhoršování zraku. A co lékařský předpis? Pravděpodobně se dočkáte brýlí nebo kontaktních čoček. Ty bifokální nebo tónované jsou vhodné pro zvýšení kontrastu při odfiltrování oslnění. Ovšem i bez člověka v bílém plášti toho můžete hodně udělat.

Oči berte jako svaly. Regenerujte je!

Snažte se během práce na počítači každých 20 minut na 20 vteřin odvrátit pozornost od monitoru a koukat na jiný, vzdálenější objekt v kanceláři i mimo ni. Pocítíte-li suchost očí, dopřejte jim zvlhčující oční kapky. (Chybu neuděláte ani tehdy, když do blízkosti svého pracovního nástroje dáte zvlhčovač vzduchu.) Dále si svůj monitor nastavte podle individuálních potřeb. Soustřeďte se na ostrost, velikost písma, kontrast i jas.

V neposlední řadě ctěte účinnou radu specialistů, kteří tvrdí, že optimální poloha pro obrazovku počítače je lehce pod úrovní očí ve vzdálenosti 50 až 70 centimetrů od obličeje. Díky ní se nepřetěžují jak oči, tak i krk. Zároveň dodržujte zdravou stravu bohatou na různé vitaminy a minerály a provádějte oční cvičení, jako je třeba to, když pohled otáčíte ve směru hodinových ručiček.

Zdroje: What Is Computer Vision Syndrome?; 7 Ways to Ease Computer Vision Syndrome; Understanding and Preventing Computer Vision Syndrome

Autor článku: Petra Chmelová