Jak na to, 19. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Tvář je naší hlavní vizitkou. Druhého zaujme na první pohled. A právě proto by měla být upravená. Čím si však házíte klacky pod vlastní nohy? Pozor si dejte na ručník, vodu i vlastní ruce.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Že se o svoji pleť běžně starají hlavně ženy, není žádnou novinkou. Stejně jako to, že kosmetika není ničím cizím ani pro muže. Ti se pravidelně holí, voní, navštěvují kadeřníky a pečují o svůj vzhled. Někteří z nich dokonce pravidelně chodí ke kosmetičce a zajímají se o svůj typ pleti a vhodné přípravky. Bez ohledu na to však obě pohlaví stále dokola dělají stejné chyby, co se týče čištění. Přitom mytí obličeje vypadá tak banálně, že? Ačkoli si i vy myslíte, že se na tom nedá nic zkazit, jeden omyl střídá druhý. Proč musíte řešit podráždění, šupinky nebo pupínky?

Nemyjete si ruce

Jenom obyčejná klávesnice počítače je líhní bakterií. Ostatně, když londýnští mikrobiologové zkoumali 33 náhodně vybraných klávesnic z různých kanceláří, zůstali v šoku. Čtyři z nich identifikovali jako předměty ohrožující zdraví uživatelů, přičemž jedna obsahovala až pětkrát více nebezpečných bakterií, než se běžně vyskytuje na sedátku toalety. A tohle si pak prsty přenášíte na obličej! Než se tedy pustíte do jakékoli péče, umyjte si ruce ideálně antibakteriálním mýdlem.

Nepoužíváte čisticí mléko nebo tonikum

Ačkoli se muži nelíčí (tedy aspoň většinou), potí se a na jejich tváři ulpívá prach a další nečistoty. Obvykle stačí opláchnout si tvář vodou, ale v případě problematické pokožky je vhodné obstarat si mléko nebo tonikum přímo určené pro svůj typ pleti. To, že ženy se každý večer musí důkladně odlíčit, je snad samozřejmostí.

Příliš horká voda

Milujete, když si napaříte obličej, otevřou se vám póry a vy je můžete snadněji vyčistit? Nic proti ničemu, ale používáte-li k tomu příliš horkou vodu, kapiláry v pleti mohou prasknout, což má za následek ty citlivé červené značky, které se obvykle vyskytují kolem nosu a na tvářích. Voda, která je příliš horká, může také podráždit pokožku tím, že ji zbavuje přirozené rovnováhy oleje, způsobuje suchost nebo nadměrnou produkci mazu.

Přílišná exfoliace

Odstranění odumřelých buněk pleti je žádané vždycky a u každého. Jakmile však peeling začnete používat až příliš často, koledujete si o průšvih. Poškodíte ochrannou vrstvu pokožky a způsobíte nepříjemné zarudnutí či pálení. Platí nepsané pravidlo, že mastná pleť by se měla obrušovat zhruba jednou za pět až sedm dní. U té citlivé nanášejte peeling asi jednou až maximálně dvakrát za měsíc. A co dalšího se vám rozhodně nemusí vyplatit?

Tření ručníkem do sucha

Tření ručníkem obvykle způsobuje podráždění, zarudnutí a dokonce i vrásky. Pokožka je jemná, zaslouží si, aby se k ní tak přistupovalo. Ručník pouze přiložte na svoji tvář a odsajte přebytečnou vlhkost. Nic víc, nic méně. Děláte to takhle?

Zdroje: 9 Skin Care Mistakes Dermatologists Wish You Would Stop Doing; 14 Common Skin-Care Mistakes Dermatologists Say We’re Guilty of Making

Autor článku: Lenka Šmídová