Domov, 30. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Slovo vitamín pochází z výrazu „vita“, tedy „život“. Tyto látky jsou velmi podstatné pro správné fungování našeho organismu. Prozradíme vám, čím je prospěšný vitamín D a jak můžete tělu pomoci, aby ho mělo dostatek.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Když se řekne vitamín D, patrně si mnoho lidí vybaví souvislost s kostmi. Je to tak! Tato látka, tedy skupina steroidů složená z pěti různých vitamínů, hraje důležitou roli v našem organismu: v systému regulace vápníku, který je zásadní při vývoji kostry a mineralizaci chrupavky, ale také při kumulaci kostní hmoty během růstu. Ale to není všechno! Zároveň pomáhá udržovat ve formě svalovou hmotu, usnadňuje správné fungování nervového systému a mozkových buněk, reguluje proces rozvoje a diferenciace různých typů buněk a vykonává antiproliferační činnost v mnoha tkáních, včetně rakovinotvorných buněk. Podle posledních zjištění podporuje činnost imunitního systému a prospívá i srdci, jelikož snižuje rizika hypertenze a infarktu.

Slunce ano, ale…

Slunečný svit je důležitým zdrojem pro tvorbu vitamínu D, protože UVB část paprsků při dopadu na pokožku aktivuje jeho syntézu. Na jaře proto můžeme opět začít načerpávat zásoby tohoto důležitého spojence, jehož hladina přes zimu poklesá a mnohdy se téměř zcela vyčerpá! Světová zdravotnická organizace doporučuje vystavovat obličej a paže slunečním paprskům alespoň 30 minut denně, což je čas nezbytný pro dosažení správné tvorby vitamínu D a obnovení zásob organismu.

Nic se ovšem nemá přehánět! Nezapomínejte na to, že přímé sluneční záření má zároveň nepříznivé účinky na oči. Ultrafialové paprsky mohou poškozovat vnitřní vrstvu rohovky, ale také způsobovat šedý zákal.

Zvláště nebezpečné může být záření pro malé děti a mladistvé do 20 let. „Jejich čočka je natolik transparentní pro vlnové délky nad 300 nm, že nemůže zachytit UV záření,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky, a doporučuje chránit si zrak slunečními brýlemi. A to i v případě, že používáte kontaktní čočky s UV filtrem – ty totiž nekryjí celou plochu oka a jeho okolí.

Kde najdete déčko

Samotné slunění navíc nestačí. Doporučený denní příjem vitamínu D podle Světové zdravotnické organizace je 5 mikrogramů do 50 let věku, 10 μg pro věk 51–65 a 15 μg při věku nad 65 let. Abyste tohoto množství dosáhli, pomozte organismu při syntéze vitamínu D také konzumací potravin, které jsou na něj bohaté. Jedná se zejména o tučné ryby jako je losos či makrela, nalezneme jej rovněž v oleji z tresčích jater a mléčných výrobcích, jež mají navíc i vysoký obsah vápníku. Ten je také velmi důležitý pro zdraví kostí.

Nezapomínejte proto zařadit do svého jídelníčku jogurty, sýry a mléko. Den můžete zahájit jogurtem k snídani, ke svačině si dát například smoothie z čerstvého ovoce a mléka, k obědu si připravit Penne con salmone e panna a k večeři terinky z uzeného lososa s ricottou.

Zdroj: TZ DuoVize + TZ Gran Moravia

Štítky: zdraví

Autor článku: Lenka Šmídová