Jak na to, 30. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Omalovány, skicák, pastelky, obyčejná tužka a vodové barvy. Ne, to není seznam toho, co váš potomek nutně potřebuje do školy na hodiny výtvarné výchovy. To jsou věci, kterými si můžete zlepšit zdraví vy sami! Proč byste měli začít malovat a rozšířit tak své umělecké obzory?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Obrana proti všudypřítomnému stresu

Ze stresu nikdy nekouká nic dobrého. Vždyť hormony, které se při něm uvolňují, bývají spojovány s nadváhou, slabou imunitou i srdečními chorobami, zatímco zvyšují pravděpodobnost depresí a úzkostných stavů. Jenže jak proti němu bojovat? To je snadné. Něco si nakreslete! Psychologové neustále upozorňují na to, že při této činnosti člověk využívá hned několik částí mozku. Je to proto, že tvoření obrazu vyžaduje soustředění na tenké linie, přičemž jeho autor musí zapojit představivost. Díky tomu se psychicky uvolní až na několik hodin. No není to lepší než prášek na nervy?

Dávka kreativity, která vyřeší trable

Podle amerických vědců působících v Národním centru pro biotechnologické informace, jež má sídlo v americkém Marylandu, jmenovaná záliba stimuluje kreativitu. Právě tu lze podle nich efektivně využít i v každodenním životě, a to při řešení nejrůznějších problémů a nepříznivých situací.

Lepší paměť i strategické myšlení

Nejen vaše kreativita se bude radovat. Malování totiž přispívá i k vytváření nových mozkových spojů, čímž upevňuje paměť a soustředění. Také rozvíjí schopnost strategického myšlení a nesmírně pomáhá jemné motorice. V neposlední řadě slouží jako prostředek komunikace, protože umělec jím vyjadřuje své pocity, emoce, touhy i obavy. Ať už budete jen bezmyšlenkovitě „čmárat“, nebo cíleně usilovat o zachycení útulného domácího zátiší, už po pár tazích tužkou či štětcem se ve vaší mysli začnou dít velké věci. A že výsledné dílo nebude tak dobré, aby se mohlo vystavovat?  No a! O umělecké hodnotě to zrovna v tomhle případě skutečně není.

Zdroje: How Art and Painting Can Help Relieve Stress; How to Use Drawing as a Coping Tool for Anxiety

Studie: Creative Arts Interventions for Stress Management and Prevention—A Systematic Review

Štítky: stres

Autor článku: Petra Chmelová