Jak na to, 13. 1. 2024

Foto: Shutterstock

Jsou prostředkem k čisté domácnosti, a tak není divu, že samy nezáří čistotou. O čem mluvíme? O nejrůznějších úklidových pomocnících, jako jsou hadry nebo mopy. Jak jim dopřát vhodnou očistu, aby nejen dlouho vydržely, ale hlavně nešířily špínu po celém bytě?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Těmito osvědčenými způsoby své pomocníky zbavíte nečistot!

S kartáči opatrně

V kartáči se po několika použitích usadí nejen nečistoty, ale také chlupy nebo vlasy. Při „praní“ kartáče jej nenechávejte dlouho namočený ani štětiny příliš nedrhněte – mohly by totiž vypadat. Namísto toho dopřejte kartáči krátkou lázeň v mýdlové vodě (případně v nějakém dezinfekčním prostředku, vystačíte si i s octem) a pak z něho pečlivě vyberte zachycené nečistoty. Nezapomeňte nechat kartáč dokonale uschnout na teplém místě!

Zákeřná houbička

Podle nejrůznějších výzkumů patří obyčejná houbička na nádobí bezkonkurenčně k nejšpinavějším předmětům domácnosti. A tak si jejím prostřednictvím při opakovaném používání roznášíte bakterie a jiné mikroby na další a další nádobí či povrchy. Co s ní? Pravidelně hubku měňte a v intervalech mezi výměnami ji podrobte důkladnému čištění. Například v mikrovlnné troubě, myčce nebo dezinfekční lázni.

Koupel pro hadry

Hadry a hadříky, s nimi utíráme prach nebo vytíráme podlahu, se většinou vyrábějí ve světlých barvách. Nejspíš abychom viděli, jak špinavé povrchy doma máme. To ovšem znamená, že už po jednom či dvou použitích vypadá hadr, jako bychom s ním vytřeli přinejmenším chodník v rušném městě. A tak je potřeba hadry nejen pečlivě vymáchat po každém použití, ale jednou za čas jim dopřát cyklus v pračce. Snažte se je ale neprat s oblečením.

Lázeň pro mop

Pokud jste při vytírání vyměnili hadr za mop, vězte, že i o jeho hlavici, jež přichází do styku se špinavými povrchy, je třeba udržovat v čistotě. Po každém použití hlavici či návlek mopu na chvíli namočte do horké vody s čisticím či pracím prostředkem a poté propláchněte čistou vodou. Některé návleky mopů je možné prát v pračce, tak toho využijte.

Opomíjený vysavač

Ruku na srdce – jak často čistíte vysavač? Teď nemáme na mysli výměnu sáčků nebo vysypání sběrné nádoby na nečistoty, ale údržbu samotného vysavače. Přibližně jednou měsíčně byste měli všechny jeho části svrchu otřít vlhkým hadříkem namočeným ve vodě s čisticím prostředkem (třeba tím na nádobí). Na těle vysavače, ale i hadici či trubkách se totiž usazují nečistoty a prach. Jen pamatujte, že vysavač musí být během čištění vypojený z elektřiny!

Očista spotřebičů

Vaši pozornost si pravidelně zaslouží také pračka a myčka. Oba spotřebiče se čistí dosti podobně – s pomocí cyklu „naprázdno“, k němuž přidáte ocet. Do pračky jej nalijete místo prášku na praní, do myčky umístíte před spuštěním programu misku naplněnou octem. Jednoduché, ale účinné!

Zdroje: This One Simple Thing Makes Cleaning Easier And More Effective; How to Clean Your Cleaning Tools

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová