Domov, 10. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Alergie nejsou jen záležitostí jara a léta, kdy všechno pučí a kvete, ale dokáží znepříjemnit život v jakémkoliv ročním období. Bezpečí nenajdete ani v náruči domova, protože v interiérech hrozí výskyt mnoha alergenů. Poradíme vám, jak jejich přítomnost minimalizovat...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Počet alergiků celosvětově stoupá, odhaduje se, že určitá forma alergie trápí přibližně třetinu populace. Částečně je na vině genetika – jestliže je jeden z rodičů alergik, u dítěte je predispozice 30–40 %. V případě, že jsou alergici oba rodiče, zvyšuje se až na 70 %. Vliv mají ale i vnější okolnosti, včetně životního prostředí. Na vzestupu jsou potravinové alergie, nebezpečí ovšem číhá také venku i doma, kde nás nejčastěji ohrožují roztoči, pyly, plísně, zvířecí srst… Díky různým opatřením můžete však alergické projevy zmírnit.

Válka s roztoči

Tyto malé „breberky“, patřící mezi pavoukovce, jsou celoročně nezvanými hosty v našich domech. Libují si v různých koutech bytů – mají totiž rádi teplo a vlhko, takže si doslova lebedí v lůžkovinách, ale i v plyšových hračkách, záclonách, závěsech či kobercích.

„Průměrný koberec může obsahovat až 1000 roztočů na jeden čtvereční metr. Ti se živí odumřelými kožními buňkami a během svého tříměsíčního života mohou vyprodukovat až 2000 trusových částic. Ty mají mikroskopickou velikost a vyvolávají různě vážné alergické reakce,“ upozorňuje pro Hobykuk.cz Ing. Igor Pifka, odborník na technologie vysávání.

Následkem může být rýma, kašel a dýchací obtíže, jež mohou vyústit v astma, ale také ekzém, zánět spojivek, nekvalitní spánek či únavu. Základním kamenem léčby jsou preventivní opatření, eliminující výskyt roztočů i jejich výkalů, které jsou rovněž alergizující.

Patálie s domácími mazlíčky

O Češích se říká, že jsou národem pejskařů! V naší republice žije přibližně 2,5 milionů psů, zhruba v každé druhé domácnosti. V Evropě si držíme na počet obyvatel prvenství. Oblíbení jsou ale i další mazlíčci – už dávno se nepořizují kočky na lov myší ve stodole a králíci jako zdroj nedělního oběda. Chlupáči jsou zkrátka součástí rodiny.

Jenže společně s tímto trendem vzrůstá i počet alergiků, kterým přítomnost mazlíčků způsobuje nepříjemné projevy. Ty mohou být nejen následkem přímého kontaktu se zvířetem, ale škodit mohou rovněž odpadávající odumřelé kožní buňky, které se lehce přemisťují a znečišťují ovzduší, případně se zachytávají do bytových textilií.

Neviditelné plísně

Tyto alergeny se mohou vyskytovat v různých částech domácnosti. Nejsou jen doménou vlhkých sklepů a koupelen nebo starých domů, ale týkají se i novostaveb. Mohou se navíc skrývat za lištami podlah nebo na zdech zakrytých nábytkem či tapetami, takže mnohdy ani o jejich přítomnosti nemusíme vědět – a zdroj rýmy, kašle, dušnosti nebo mykózy tak těžko odhalujeme. Proto je třeba dostatečně větrat a přítomnosti plísní předcházet.

Prevencí je také pravidelné vynášení koše a jeho vymývání, kontrola potravin v lednici a její čištění. Pokud ložisko plísně objevíte, vyzbrojte se desinfekčními přípravky určenými k jejímu odstranění. Pomoci mohou též odvlhčovače a čističky vzduchu.

Ing. Igor Pifka, odborník na technologie vysávání společnosti Dyson

Další info: Národní zdravotnický informační portál

Autor článku: Lenka Šmídová