Domov, 19. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Rozhodli jste se s partnerem či partnerkou udělat významný krok ve svém vztahu a plánujete bydlet společně? Podívejte se na několik praktických tipů, jak zařídit společný prostor. Vašemu domovu dejte pevné základy, abyste se v něm cítili nejen dobře, ale také se do něj s radostí vraceli.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Plánujte společně

Než začnete nakupovat nový nábytek, najděte si ničím nerušenou chvilku, sedněte si spolu a dejte své představy na papír. Možná už při nákresu zjistíte, které kusy se sice v představách krásně vyjímají, ale v reálném prostoru nebudou praktické. Nezapomeňte na vašeho nejlepšího spojence – metr.

Když natrefíte někde na zajímavý kousek, vyfoťte si ho a zeptejte se partnera na jeho názor. Často se představy partnerů velice liší. Zatímco my ženy toužíme po romantickém hnízdečku, muži spíše preferují domácnost s technologickými vymoženostmi. V každém případě musíte najít kompromis a více či méně budete muset oba slevit ze svých požadavků. Nesnažte se prosazovat svůj názor za každou cenu, vždyť toto bydlení je odrazem vaší touhy po partnerském životě.

Investujte do společné ložnice

Pokud ani jeden z vás nevlastní dvojlůžko, je načase poohlédnout se po nové posteli. Zeptejte se partnera, jakou tvrdost a materiál matrace preferuje, a podle toho zvolte, zda si pořídíte jednu velkou, nebo každý vlastní matraci. Podle čínského učení by měla být sice matrace jedna, ale ne vždy je to zkrátka možné.

V případě, že bydlíte v menším bytě nebo garsonce a prostor musíte využít multifunkčně, lepší volbou pro vás může být rozkládací pohovka. Ani na ní však podle možností nešetřete a investujte do kvalitnějších materiálů. Na závěr byste také měli zvážit přikrývku. Možná se těšíte až se romanticky zachumláte pod jednu velkou „francouzskou“ deku, ale někdy se tato představa změní spíše v horor a noční přetahovanou. Tohle předem dobře zvažte.

Nepodceňujte stolování

V dnešní době už se pomalu vytrácí kouzlo společného stolování, ale tahle aktivita má něco do sebe. Během společného oběda či večeře můžete probrat vše důležité, včetně nepříjemných záležitostí. Tím předejdete debatě v ložnici, kam řešení sporů opravdu nepatří.

Ať je váš byt jakkoli malý, nikdy se nevzdávejte jídelního koutku. Jíst na gauči s talířem na klíně není žádná radost. Menší rozkládací stůl vám udělá dobrou službu, v případě nejvyšší nouze poslouží i sklopný model a skládací židle, které prostě uskladníte stranou. Barový pult je další možností, romantickou večeři při svíčkách při něm ale uděláte těžko. Pokud máte volný koutek místnosti, zvažte rohovou lavici a stůl na jedné centrální noze, tato varianta zabere méně prostoru a zároveň poskytne dostatek pohodlí.

Hlavně přehledně

Ať už se stěhujete vy k němu, on k vám, nebo oba do nového, počítejte s dvojnásobným množstvím věcí každodenní potřeby a dvakrát tak velkým objemem úložných prostorů. Pokud situaci podceníte, budete zakopávat o komíny knih, hromady oblečení a jiných předmětů, což spokojenému bydlení rozhodně neprospěje. Pro oboustrannou pohodu dimenzujte skříně a regály raději i s nějakou rezervou. V malých bytech se nebojte využít i jinak přehlížená místa. Umístěte například polici na knihy nad dveře. Skříňky můžete pověsit třeba i nad pohovku. Pokud máte klasickou postel na nožičkách, množství věcí se dá schovat pod ni do zásuvky na kolečkách. Pokud máte vyšší stropy, i tady máte hned spoustu možností. Jednou z nich je falešný strop, třeba na chodbě, kam snadno schováte sezónní sportovní výbavu.

Dopřejte si soukromí

Pokud vám v bytě chybí pocit, že jste tam doma, že je to vaše „teritorium„, snadno podlehnete nutkání zdržovat se raději mimo. Záměr bydlet spolu, abyste mohli trávit více příjemného času ve dvojici, podpořte aktivním rozdělením území na „naše„, „moje“ a „tvoje„.

Nemusíte zrovna pracovat z domu, abyste ocenili vyčleněné místo, kde se můžete v klidu soustředit na svou práci. Samozřejmě, pokud jste na plný úvazek na „home office„, počítejte s adekvátním pracovním koutem, kam se uchýlíte, i když se váš partner bude věnovat třeba sledování televize nebo kulinářským aktivitám. Vaším osobním místečkem může být pohodlné křeslo, malý pracovní stůl nebo alespoň stolová deska s pracovní židlí v ložnici. Respektujte toto místo a soukromí svého partnera.

Slaďte zvyky a rozdíly řešte co nejdříve

Zatímco žijete sami, můžete si nastavit svá pravidla a porušovat je, jak se vám líbí. Ve společném prostoru sdílíte nejen pohodlí a zázemí, ale i nutné úkony na jeho údržbu. Co nejdříve si stanovte zásadní pravidla a rámcově rozdělte kompetence. Nejen domácí práce, ale například i systém plateb za energie, ranní čas v koupelně či nákupy potravin. Pokud vám některý zvyk partnera překáží (nebo jemu váš), vysvětlete si to dříve, než si doslova polezete na nervy. Pozitivní laděný rozhovor je vždy přínosnější než kritika. Vyřešte detaily a užívejte si domov v tom nejlepším souladu.

Autorský článek

Další info: 16 Tips for Couples Moving in Together; Moving in Together: 22 Tips for Couples Taking the Next Step

Autor článku: Bára Tomášková