Důvody, proč byste měli jíst chřest co nejčastěji

Domov, 16. 1. 2020
Ať už držíte dietu nebo si jen chcete vylepšit celkovou kondici, chřest je pro vás to pravé. Urychluje metabolismus, dohlíží na činnost jater a svědčí trávení. I kosti ale ocení, když ho v obchodě přestanete přehlížet.
Jisté historické prameny uvádí, že na chřestu si často a rádi pochutnávali už obyvatelé starověkého Egypta. A světe, div se, popularita této vytrvalé byliny se od té doby nejenže vůbec nezmenšila, ale snad ještě vzrostla. Ostatně, divíte se? Můžete ji zapékat, grilovat, smažit, dusit i vařit. Výborná je také v salátech, těstovinách a polévkách. Opravdoví gurmáni z chřestu dokonce vytvářejí sladké dezerty nebo netradiční zmrzlinu. Jeho jedinečnost spočívá i v zajímavých zdravotních výhodách. Přimějí tyhle i vás k jeho častější konzumaci?
Játra jako v bavlnce
Mezi klíčové funkce jater patří čistění krve a odstraňování škodlivin, nicméně ovlivňují i metabolismus tuků, cukrů i bílkovin, produkci žluči nebo ukládání železa. Jak těžký úděl tohoto orgánu o něco zlehčit? Jednou z možností je zakomponování jmenované rostliny do stravy. Vzhledem k tomu, že obsahuje chlorofyl, podporuje jaterní činnost více než svědomitě.
Trávení na jedničku
Lidově nazývaný špargl je rovněž báječným zdrojem vlákniny. Tahle cenná složka výživy stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv, takže je efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina také zabraňuje akumulaci toxinů, zpravidelňuje pohyby střev a omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva.
Zdravé srdce a štíhlé křivky
Uvedená potravina je také doporučována pro svou schopnost regulace cholesterolu, úpravy tlaku i stimulace krvetvorby, čímž prokazatelně chrání před poškozením celý kardiovaskulární systém. Nelze jí však odepřít ani to, že zlepšuje látkovou výměnu, zachovává zdravé cévy a zmírňuje tvorbu křečových žil. Je také vhodnou součástí dietního jídelníčku, neboť 100 gramů obsahuje pouhých 25 kalorií.
Silné a odolné kosti
Osteoporóza je obávanou chorobou projevující se řídnutím kostní tkáně, což nahrává bolestivým a obtížně se hojícím zlomeninám. Jak tomu předejít? Správným krokem je adekvátní příjem vitaminu K, jež je naprosto nezbytný pro absorpci vápníku. Hádat můžete dvakrát, jaká pochutina má „káčka“ doslova na rozdávání. No jistě, že lahodný chřest!
Mohlo by se vám líbit
Babské rady, které pomohou s kruhy pod očima
12. 4. 2021
Jak šetřit peněženku při praní prádla
12. 4. 2021
Byliny, které ochrání vaši zeleninu před škůdci
10. 4. 2021
Jak vzniká med a jak ho správně skladovat
10. 4. 2021
Jak se chovat na výletě, abyste nedostali pokutu
10. 4. 2021