Domov, 11. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Povinné ručení je zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na silnici a stojí nemalé peníze. V posledních letech jeho ceny navíc neustále rostou, a tak se nabízí otázka, jaké faktory cenu ovlivňují a proč někdo jiný za stejné vozidlo platí jinou částku než vy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pojišťovny totiž při určování ceny povinného ručení zohledňují cenotvorné parametry, o kterých jste možná nevěděli. To ale neznamená, že na ceně pojištění nemůžete nic ušetřit – i mezi nabídkami různých pojišťoven jsou nezanedbatelné rozdíly.

Co je vlastně povinné ručení

Povinné ručení musí uzavřít každý, kdo chce se svým autem jezdit a neplánuje ho mít odstavené v garáži. Pojistné plnění kryté tímto druhem pojistky tu ale není pro případ škody způsobené na vašem autě – právě naopak pokrývá případné škody, které byste během dopravní nehody způsobili na autě nebo zdraví druhé osoby. Způsobené škody pojišťovna vyplácí do výše pojistného plnění. To je ze zákona stanoveno na 35 milionů na škody na majetku a 35 milionů na škody na zdraví. Tyto limity si ale můžete libovolně zvýšit. Obzvláště pokud jezdíte luxusnějším nebo velkým autem, navýšení limitů se vyplatí.

„Pojistné na povinné ručení se odvíjí od několika cenotvorných parametrů. Patří k nim technické parametry vozidla, kdy se cena počítá podle objemu motoru vozidla, ale záleží i na typu, značce, roku výroby a výkonu. Záleží na tom, jestli si chcete pojistit motocykl, osobní vozidlo, autobus nebo třeba traktor. Mezi jednotlivými druhy vozidel jsou velké rozdíly mezi velikostí a váhou vozidla. Čím větší a těžší vozidlo je, tím závažnější nehodu a větší škody může způsobit. To samé platí u objemu motoru. Většina pojišťoven stanovuje různé ceny pro vozidla různě silná ve výkonu. Cenově výhodnější bývají vozidla s malým počtem válců,“ říká odborník Aleš Rothbarth z webu, který se zaměřuje na online porovnání cen pojištění a vyhledávání nejvýhodnějších nabídek. S vyhledáním nejlevnějšího povinného ručení vám pomůže právě online srovnání pojišťoven.

Rizikem věk i Praha

Kromě technických specifikací záleží i na tzv. osobním profilu řidiče. Sem spadají faktory jako věk provozovatele vozidla, trvalé bydliště pojistníka i provozovatele.

„Nejdražší povinné ručení bývá pro řidiče z věkové kategorie 18 až 25 let, která je z pohledu pojišťoven nejrizikovější. Roli hraje i to, zda řidič bydlí v lokalitě s vyšší mírou rizika – jako je například Praha. Naopak nejvýhodnější bývá povinné ručení pro skupinu řidičů ve čtyřiceti letech věku. Cenu pojištění také kromě osobních faktorů ovlivňuje cena, rozsah a kvalita pojištění,“ vysvětluje Aleš Rothbarth.

Faktor, který také pomáhá výslednou cenu pojištění snížit, jsou bonusy za bezpečnou jízdu bez nehod. Co to znamená? „Jste dobrý řidič? Způsobili jste někdy nějakou nehodu, nebo celý dosavadní život jezdíte bez poskvrnky? Denně se na českých silnicích přihodí stovky více či méně vážných nehod, proto se pojišťovny snaží motivovat řidiče k bezpečné jízdě udělováním bonusů v podobě levnější ceny povinného ručení. Naopak řidiče s větší nehodovostí dostávají něco jako trestné body a pojištění se jim výrazně prodražuje,“ doplňuje Rothbarth.

Zdroj: TZ Klik.cz

Štítky: auto , peníze

Autor článku: Tomáš Pekař