Domov, 6. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Jistě, se striemi se žít dá, ale pochopitelně o ně nikdo dobrovolně nestojí. Dobrou zprávou je, že abyste se jim vyhnuli, nemusíte kupovat předražené oleje. Ve většině případů totiž stačí ty esenciální! Které patří mezi ty nejlepší?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Se striemi neboli pajizévkami se setkávají ženy i muži. Objevují se na prsou, hýždích, bocích, stehnech i pažích, a to v důsledku kolísání tělesné hmotnosti. Jakmile totiž popraskají elastická vlákna pod povrchem kůže, nezůstane to bez odezvy. O striích je přitom známo, že komplikovaná je nejen prevence, ale i jejich samotné odstraňování. To však nic nemění na faktu, že někteří (voňaví) pomocníci jsou proti nim velmi účinní.

Esenciální olej hořká mandle

Aplikace esenciálního oleje hořká mandle, který se samozřejmě naředí v nosném oleji (například olivovém, kokosovém, jojobovém či mandlovém), je v kombinaci s masáží efektní. Hořká mandle zároveň ničí bakterie, viry a houby způsobující různé kožní infekce. Proto se používá při výskytu ekzému a bradavic.

Arganový olej

Arganový olej, tedy rostlinný olej z plodů argánie trnité, je oblíbený přírodní produkt pro péči o pokožku a vlasy. Zlepšuje pružnost pleti, takže přispívá k zastavení strií v jejich počátku.

Esenciální olej hořký pomeranč

Esenciální olej z hořkého pomeranče je přírodní antidepresivum, které má také protizánětlivé, antiseptické, stahující a baktericidní účinky. Zjemňuje pokožku a zabraňuje křehkosti pleti. I on se tedy řadí na seznam silných bojovníků proti striím.

Levandulový esenciální olej

Voňavý levandulový olej zklidňuje psychiku, ovšem výzkumy odhalují, že zároveň zvyšuje produkci kolagenu a podílí se na tvorbě nové pojivové tkáně, která podporuje hojení ran.

Éterický olej neroli (pomerančový květ)

Neroli je vynikajícím olejem v péči o křehkou a citlivou pleť. (Neroli se vyrábí z květů stromu citrus aurantium, stejného stromu, který se používá k výrobě hořkého pomerančového oleje.) Neroli vykazuje mocné antioxidační účinky. Tato antioxidační aktivita zlepšuje vzhled pokožky tím, že napomáhá regeneraci buněk.

Pačuli

Pačuli bývá oblíbeným prostředkem k podpoře nálady, ovšem známý je také pro hojení ran a blednutí jizev. Stejně jako v případě neroli u něj platí, že vykazuje antioxidační vlastnosti, jež podporují syntézu kolagenu. Na strie jako dělaný!

Kadidlo

Kadidlo se pro léčbu kožních stavů využívá po staletí. Kyselina ferulová a vitaminy v tomto oleji pokožce přinášejí antioxidační výhody. Udržují ji měkkou a pružnou. Smíchejte 15 až 30 kapek vybraného éterického oleje s cca 30 gramy nosného oleje a s pomocí masáže aplikujte na problematická místa.

Zdroje: What essential oils are good for preventing stretch marks?; 12 Essential Oils to Help Heal or Prevent Stretch Marks

Autor článku: Petra Chmelová