Domov, 17. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Napadlo vás, že problémy v lásce a krizi ve vztahu může mít na svědomí i špatně umístěná postel a rušivé elementy v ložnici? Alespoň na tomto tvrzení je založené čínské učení feng-šuej. Jaká jsou pravidla, aby ve vaší ložnici mohla proudit pozitivní energie opět jste do ní vrátili lásku?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Podle feng-šuej může správně rozložený nábytek, vhodné barvy a dekorace dokonce probudit nebo si udržet lásku partnera. V překladu znamená feng-šuej „vítr a voda„, tedy přírodní prostředí. Feng-šuej je tedy jakýsi návod, jak dosáhnout podobného plynulého toku energie, jako je tomu v přírodě.

Domácnost by podle feng-šuej měla zářit barvami a sluncem. Nepořádek, špína, lety nasbírané staré a nepotřebné předměty, ale i negativní myšlenky a vzpomínky tvoří překážky v proudění čchi, neboť podporují pasivní jinovou energii. Na posílení činorodé jangové energie uspořádáme předměty v domácnosti tak, aby nebránily plynulému proudění pozitivní dobré čchi, přinášející štěstí. Místnosti udržujeme v čistotě, pořádku a nezatěžujeme je zbytečným nábytkem a haraburdím.

Ložnice má svůj řád

Ložnice je podle feng-šuej jednou z nejdůležitějších místností v domě. Měla by se nacházet v nejklidnější části domácnosti a zároveň co nejdále od vstupních dveří. Ideální je sever, severozápad nebo západ. Energie čchi v ložnici může ovlivnit vztah mezi partnery. Nejdůležitější je pořádek a čistota. Pokud jsou v ní neustále rozházené věci, sklad všelijakých zbytečností, nahromaděné špinavé oblečení či prach, brání to proudění pozitivní energie. Negativní energie se pak snadno přenese na její obyvatele a vztah začne stagnovat.

Do ložnice dáváme jen věci, které milujeme. Určitě sem nepatří počítač, televizor, telefon ani cvičební pomůcky. Zařízení ložnice by mělo být z přírodních materiálů. Kovové předměty mohou vyvolávat neshody.

Ze světových stran je pro oblast partnerství a vztahů nejvhodnější jihozápad. Tento kout pokoje vládne štěstí, lásce, romantice i rodinnému blahu. Pokud máte problémy ve vztahu, důkladně ukliďte zejména tuto část místnosti a vyhoďte z ní všechny zbytečnosti. Nepatří sem ani rostliny.

Jak si usteleš…

Nevhodná postel způsobuje nerovnováhu v partnerském vztahu i v životě. Postel by neměla být v přímé linii s dveřmi, ale ne na spojnici mezi oknem a dveřmi, protože proudící energie nás připraví o klidný spánek. Pozor na patogenní zóny, je třeba si zjistit, kde se nacházejí – tam by postel neměla v žádném případě stát. Nejde jen o přírodní rušiče (např. spodní prameny), ale také o technické (např. elektroinstalace či televize) a největší pozor byste si měli dát na psychosomatické (vliv tragických událostí v minulosti – násilná smrt, týrání).

Z postele musí být dobře vidět na vstupní dveře a měla by být dobře přístupná z obou stran pro oba partnery. Za hlavou má být stěna, ne okno, a nohy by neměly směřovat proti dveřím, protože to je takzvaná poloha smrti – vynesou vás nohama napřed. Noční stolky postavíme po obou stranách postele. Na postel nesmí směřovat ostré hrany skříní, prádelníků či poliček, neodkládáme pod ni staré oblečení, knihy, alba, šanony, upomínkové předměty. Brání volnému proudění energie.

Pokud vám to s partnerem skřípe v posteli, možná nemáte vhodnou matraci. Dvě matrace vyměňte za jednu velkou, nebo alespoň obě matrace podložte červenou stužku. Problémy ve vztahu partnerů může způsobovat i poškozený postelový rám.

Jak utužit lásku

Lásku a vztahy ovlivňují i ​​dekorační předměty, obrazy, sochy. Je důležité, aby i na nich byl zobrazen harmonický a láskyplný vztah. Do ložnice nepatří žádné zobrazení osamělých žen. Na dekoraci používejte předměty v páru. Například dvě pokojové rostliny, dvě vázy, dvě sošky, obraz zamilovaného páru a tak dále.

Na budování a posílení vztahu umístěte na jihozápadní straně symbol věrnosti – mandarinské kachničky. Na dobře viditelné místo postavte i dračí želvu – symbol stability a štěstí. Lásku podporují také ​​kytice čerstvých květů, čím více, tím lépe. Nejvhodnější jsou růžové nebo červené pivoňky, růže a tulipány. Pro utužení partnerské věrnosti se používá i soška nebo obraz draka s fénixem. Tvoří dokonalou souhru a symbolizují rovnováhu mezi ženou a mužem.

K lásce neodmyslitelně patří červená barva. Tu správnou náladu dokážou navodit i romantické červené svíčky. Každý večer se před spaním alespoň na několik minut se potěšte pohledem na tančící plamínky červených svící. A nakonec: nechte po obou stranách postele svítit slabé červené světlo. Povzbudí to sexuální aktivitu vašeho partnera, je to zkrátka jakási viagra na způsob feng-šuej.

Ložnicová tabu

Podle feng-šuej způsobuje hádky, nedorozumění a rozpadlé vztahy špatná energie prostoru a nevhodné zařízení. Tyto předměty jsou v ložnici tabu:

Zrádná zrcadla

Ačkoliv je známe z filmů pro dospělé, zrcadla do ložnice nepatří. Zejména nasměrovaná přímo naproti posteli. Vytvářejí velké napětí, podněcují nevěru a tím rozpad vztahu. Podobně jako zrcadla působí i televizor a počítačová obrazovka. Pokud je už musíme mít v ložnici, na noc byste je měli zakrýt.

Voda

Ložnice není vhodné místo pro umístění akvárií, fontánek ani obrazů s vodou. Nejhorší je, když visí přímo nad postelí. Voda způsobuje ztráty oběma partnerům.

Autorský článek

Další info: Simple Feng Shui Bedroom Tips to Help You Sleep Better; How to Feng Shui Your Bedroom

Autor článku: Petra Chmelová