Domov, 28. 9. 2022

Foto: Shutterstock

V našich bytech či domech jsme v poslední době trávili více času než obvykle. Prasklá dlaždička nebo odchlípnuté lišty nejsou dostatečným důvodem pouštět se do velkých změn. Ty začínáme plánovat, jakmile bydlení přestává vyhovovat nebo se zásadně změní naše životní situace, například kvůli narození dítěte. Proto není překvapením, že podle průzkumu stačí Čechům rekonstruovat nemovitost jednou za deset let.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ať už rekonstrukci plánujete delší dobu, nebo se pro ni rozhodnete ze dne na den, s financováním vám může pomoci stavebko. V rámci úvěrů od stavební spořitelny lze financovat jak drobné rekonstrukce, tak i třeba kompletní výměnu kuchyně, a to bez zástavy nemovitosti.

„Stavební spoření má v rámci svých úvěrů tu výhodu, že vám spořitelny půjčí od tisíců až po stovky tisíc bez zástavy nemovitosti. Ze zákona je však možné úvěrem od stavební spořitelny hradit jen ty položky, které se prokazatelně týkají bytových potřeb,“ vysvětluje tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Kdy je tak akorát

Podle devíti procent dotázaných by se nemovitost měla rekonstruovat každý rok. Někteří lidé zrekonstruují jeden pokoj a hned se pouštějí do dalšího. Pětině respondentů stačí přestavět jejich interiér jednou za pět let. Nejvíce lidí se pak shodne na tom, že rekonstrukce je potřeba až po jedné dekádě, a po dvou desítkách let by přeměnilo svou nemovitost 17 procent dotazovaných.

Důvody pro rekonstrukce bývají různé. Mnohdy se jedná o prostou touhu po změně nebo vážnější příčinu, například nekvalitní provedení stavby. To by se dalo předpokládat alespoň u části těch, kteří chtějí rekonstruovat po pěti letech nebo dříve. Naopak ti, kteří nevěděli, za jak dlouho by chtěli rekonstruovat, nebo jim nevyhovovala ani jedna možnost, možná bydlí v kvalitní novostavbě. Ta vydrží v dobrém stavu více než dvacet let, kdy bude stačit občas vymalovat. Jedno je však jisté: peníze na rekonstrukci je potřeba naspořit a ukazuje to například obliba stavebka, kterému se letos daří i přes krizi způsobenou pandemií.

Jak na rekonstrukce?

Rekonstrukce bytů a domů můžeme rozdělit do dvou kategorií. První lze označit za udržovací renovace, které se zaměřují na běžné opotřebení interiéru. A druhé generální, kdy příbytek zásadně přestavujeme a měníme. Mnozí lidé při rekonstrukci hledí vedle funkčnosti a vzhledu hlavně na celkové náklady. A v neposlední řadě je zásadní, jak k rekonstrukci došlo, zda je plánovaná, nebo přichází po nečekané události v podobě přírodní pohromy nebo neopatrného souseda.

Ať už je to menší, nebo větší změna, nemusí se vyplatit sáhnout například po nejlevnější podlaze nebo dveřích, protože výrobce na takových věcech musel zákonitě někde šetřit. Naopak změnit barvu stěn nebo vyměnit dekorace je jednoduché a levné. Nebojte se proto experimentovat. Vždy si však ve svém rozpočtu nechte rezervu na nečekané výdaje, protože obzvlášť u rozsáhlejších rekonstrukcí ve starších domech můžete být nepříjemně překvapeni skrytými závadami a dodatečnými náklady.

Vždy si dopředu rozmyslete, jaké zásahy chcete v rámci rekonstrukce udělat a kolik na to máte peněz. Čím přesněji budete plánovat, tím víc se můžete na úpravy vašeho domova připravit i finančně. Výhodou úvěru od stavební spořitelny v řádu několika set tisíc korun je, že nemusíte ručit nemovitostí,“ dodává Jiří Šedivý.

Zdroj: TZ AČSS

Štítky: rekonstrukce

Autor článku: Tomáš Pekař