Domov, 18. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Zrcadla ovlivňují nejen velikost místnosti a odrážející světlo, ale také energii, která v interiéru proudí nebo jej opouští. Stejně tak působí jako jedinečný dekorativní prvek. Důležitý je proto nejen jejich správný výběr, ale také samotné umístění. Právě umístění a množství zrcadel může ovlivnit celkovou atmosféru v interiéru.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Světlo i více metrů

Množství přirozeného světla v interiéru ovlivňuje nejen množství oken, případně světlíků či světlovodů, ale také výběr použitých barev. Tmavším prostorám, která nedisponují dostatkem denního světla, svědčí výběr nábytku i výmalby ve světlých odstínech. Velkou službu ale zajistí také vhodně umístěná zrcadla, která světlo v prostoru odrážejí a dokáží jej tak znásobit. Vhodnou volbou jsou zde především velkoformátová zrcadla, která zároveň interiér i opticky zvětší.

Zrcadlo je jedním z hlavních pomocníků při zvětšování malých místností, ale i v případě, kdy chceme dostáhnout velkorysých prostorů. Ať už zvolíte velkoformátová zrcadla nebo chytře umístěná větší nástěnná zrcadla v rámu či bez něj, vždy dbejte, aby byla situována na pohledovou stěnu nebo na konec místnosti, kde bude vytvářet dojem, že místnost pokračuje dál, a tím ji opticky zvětší. U velkoformátových zrcadel pak tento dojem umocňuje, pokud se minimalizuje viditelnost spár.

Zkuste feng šuej

Podle učení feng šuej mohou mít zrcadla v interiéru léčivou moc, důležité je však jejich správné umístění, které pomáhá proudění pozitivní energie. Zrcadla mohou energii v interiéru nejen odrážet a umožňovat její správné proudění, ale také ji odrazit tak, že místnost zcela opustí. To se děje v případě, kdy jsou zrcadla nevhodně umístěná proti dveřím nebo oknům, případně proti sobě.

Na pohodovém bydlení nepřidá, ani pokud to se zrcadly v bytě přeženete, což může mít negativní vliv na psychiku, protože mozek musí neustále vyhodnocovat, co je realita a co pouhý odraz. Stejně tak nepřidají na klidu ani vetší zrcadla umístěná v ložnici, která mohou zhoršit kvalitu spánku. Podle feng šuej patří zrcadla v ložnici pouze za zavřené dveře šatní skříně.

Funkční i krásná

Kromě praktických vlastností zrcadla často plní i estetickou funkci. Závěsná, nalepovací i stojná zrcadla nabízejí nepřeberné množství zpracování, provedení i uplatnění. Na některých zrcadlech zcela dominuje jejich rám, který je dekorační, a funkce zrcadla je tak spíše potlačena.

Může to být ale i naopak, kdy dominuje samotné zrcadlo, které lze pořídit v různých netradičních tvarech. Zde pak nemusí zůstat u jednoho, ale lze je například i zavěsit či nalepit v různých obrazcích jako dekorační prvek stěny.

Zdroj: TZ Amirro

Autor článku: Ivana Koutná