Domov, 18. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Všechny koupelny mají jeden společný problém - a tím je vlhkost. Té se zkrátka nevyhnete. Možná si říkáte, že vlhkost je jen chvilková, zvláště když po koupeli místnost ihned vyvětráte. Ovšem existují předměty, kterým opakovaná vlhkost vadí a ničí je. Které věci byste neměli skladovat v koupelně?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K osobní hygieně a zkrášlování patří spousta předmětů a většina z nás je má právě umístěné v koupelně, kde je velké, osvětlené zrcadlo a hlavně soukromí. Jenže existují věci, které pobyt ve vlhkém prostředí nesou dost špatně. Schválně, máte je i vy v koupelně?

Líčidla

Líčidla má v koupelně snad každá žena. Ale věděli jste, že oční stíny a pudřenky nesou vlhkost dost špatně? Pokud máte sypké stíny a pudřenky jen volně položené na poličce v koupelně, tak se do nich vlhkost dostane velmi snadno. Nejenže voda kosmetiku ničí, ale také se v ní snadněji množí bakterie.

A kam tedy líčidla ukládat? Všechny sypké šminky patří do dobře uzavíratelné kosmetické taštičky a nejlépe ještě do šuplíku.

Šperky

Stejný problém je i se šperky, ani ty bohužel nenesou vlhkost dobře. A rozhodně nemluvíme jen o bižuterii. Ať už jsou vaše šperky z jakéhokoliv materiálu, včetně zlata a stříbra, vlhko a teplo je časem zničí. Šperky jsou matné, zanesené nečistotami a vlhké prostředí je jen rájem pro množení bakterií.

Šperky z koupelny nejlépe vystěhujte, případně opět na ně platí dobře uzavíratelná krabička.

Toaletní vody a parfémy

Parfémy a vůně nereagují dobře na vysoké výkyvy teplot a páru. Důvodem je, že vůně se kvůli vlhkosti a teplu mohou rychleji rozkládat a žluknout. Pokud tedy nechcete, aby vaše oblíbená vůně přestala vonět, uložte ji například ve své ložnici. Na místo se stabilní teplotou a mimo dosah přímého slunečního světla.

Zubní kartáček

Paradoxem je, že i umístění zubního kartáčku v koupelně může být jistou hrozbou. Proč? Zbystřit by měli hlavně ti, kteří mají koupelnu propojenou s toaletou. Nesčetně výzkumů potvrdilo, že při spláchnutí toalety dochází k rozptylu fekálních bakterií, které se nevyhnou ani zubnímu kartáčku.

Jak tomu můžete zabránit? Minimalizovat tento problém je poměrně snadné, před splachováním vždy uzavřete víko toalety. Kartáčky ukládejte do dobře uzavíratelného pouzdra nebo do zásuvky a v neposlední řadě je častěji vyměňujte.

Žiletky

Pára a vlhkost ve vaší koupelně ničí žiletky jak o závod. Ostré břity rychle oxidují a kovové čepele korodují. Pokud nechcete žiletky měnit tak často, po každém použití je nechte dobře vyschnout a uložte do pouzdra nebo na chráněné místo. Malým trikem může být i potření břitů olejem – co je mastné, to nezrezne.

Léky

Ženy často v koupelnách skladují také antikoncepční pilulky, léky proti bolesti a tak dále. To je ale velká chyba. Vlhkost a teplo nesvědčí ani tabletkám, riskujete tím snížení účinku konkrétní léčiva. Což nejen u antikoncepce asi riskovat nechcete.

Léky patří na tmavé, suché a chladné místo, pokud není na obalu určeno jinak.

Prezervativy

Když už hovoříme o antikoncepci, koupelna není vhodná ani pro „pánskou ochranu“. Výrobci prezervativů upozorňují, že časté vystavování vlhkosti a výkyvům teplot může prezervativy ničit. Určitě na ně doma najdete vhodnější místo, ocení sucho a stabilní teplotu.

Zdroje: 11 Things You Shouldn’t Store in Your Bathroom; 13 Things You Shouldn’t Keep in the Bathroom

Autor článku: Petra Chmelová