Domov, 11. 7. 2022

Foto: Shutterstock

V létě to občas vypadá, jako by se spousta zástupců hmyzí říše rozhodla, že bude společně s námi obývat naše domovy. Co si budeme namlouvat – většina z nás z takových spolubydlících není právě nadšená. Jak nezvané nájemníky z bytu vykázat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Stále více lidí se vyhýbá používání chemických prostředků proti hmyzu. Jednak není důvod hmyzí návštěvníky hned vybíjet (pamatujte, že i hmyz má v přírodě nezastupitelné místo), jednak ony chemické látky, jež zajistí vyhubení nezvaných návštěvníků, neprospívají ani našemu zdraví. Naštěstí existují netoxické alternativy!

Skořice

Udělali si přes váš byt hlavní dálnici mravenci a vypadá to, že se u vás hodlají zabydlet? Pak jim jejich záměry překazte skořicí, ideálně skořicovým olejem. Jeho vůně se mravencům vůbec nelíbí, navíc látky, jež skořice obsahuje, jim brání v komunikaci, a tak si osídlení vašeho příbytku zase rychle rozmyslí. Stačí pár kapek na místa, kde se mravenci vyskytují, a za chvíli bude po problému.

Ocet

Pach octa nepatří zrovna k nejpříjemnějším, na tom se nejspíš shodne většina z nás. Ovšem on nevoní ani řadě hmyzích návštěvníků! Zmínění mravenci ho rozhodně nemají rádi, a tak pokud směs octa a vody (v poměru 1 : 1) nastříkáte na místa, která mravenci navštěvují, poměrně rychle se jich zbavíte.

Roztok octa a vody můžete využít i jako jednoduchý repelent proti komárům. Když k němu navíc přidáte i několik kapek levandulového oleje, nechá vás tento otravný hmyz na pokoji.

Káva

Pochutnáváte si rádi na poctivém turkovi? Pak lógr v žádném případě nevyhazujte, bude se vám hodit, až vás navštíví již zmínění mravenci. Zatímco my se vůně kávy nemůžeme nabažit, na tento hmyz má přesně opačné účinky. Rozhodně v blízkosti kávy nebudou chtít bydlet – takže když lógrem přehradíte mravencům cestičku či ho nasypete na místa, která si oblíbili, raději vyklidí pole.

Soda

Spousta hmyzích návštěvníků (například nejrůznější brouci) si libují ve vlhku. A tak není od věci vysledovat, kde v bytě máte nejvyšší vlhkost (pozor, velmi často to bývá třeba pod matrací, kde žádný hmyz rozhodně nechcete), a tato místa pěkně vysušit. Skvělým pomocníkem může být obyčejná soda, která dokonale absorbuje vlhko – a když ji budete pravidelně sypat například na onu matraci, nebudete se muset spolubydlících v posteli obávat.

Úklid

Samozřejmě, že se všichni snažíme udržovat doma co největší pořádek. Ale jsou místa, která neuklízíme tak často. Tak například pod kuchyňskou linkou, za lednicí či za sporákem… Přitom právě tam často končí nejrůznější zbytky jídla, která sice nejsou vidět, ale pro řadu hmyzích zástupců jsou velkým lákadlem. Jako byste měli doma malé hmyzí zoo, jehož návštěvníky krmíte opomíjenými drobečky. A tak pravidelně podrobujte svou kuchyň důkladnému úklidu, při kterém vymeťte a vytřete i opomíjené kouty. V čistých prostorách nebudou mít hmyzí návštěvníci důvod zůstávat.

Zdroje: 11 Natural Bug Repellents Worth Trying; 6 Natural Ways To Repel Bugs in Your Kitchen

Štítky: hmyz

Autor článku: Petra Chmelová