Domov, 2. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Nevíte, co s rukama a volným časem? Zaměstnejte se masáží chodidel. Ta vám pomůže od bolesti, stresu i nespavosti. Podpoří také krevní oběh, což se hodí za všech okolností.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Masáž je považována za jednu z vůbec nejstarších léčebných technik. Předpokládá se totiž, že byla běžnou záležitostí už pro pravěké kmeny. Ty o jejích blahodárných schopnostech na lidský organismus zřejmě nic moc nevěděli, ovšem vědci v tomhle mají jasno. A všem doporučují zejména tu, která je směřována k chodidlům! Chopíte se příležitosti a rozmazlíte takto ta svoje? Pak si zasloužíte odměnu!

Dobrá nálada, kterou jen tak něco nezkazí

Deprese je termín, který se v zimních měsících skloňuje snad nejčastěji. Ačkoli podle psychiatrů představuje toto onemocnění úplně jiný stav, než na který si lidé obvykle stěžují, nikdo nemůže popřít, že vytížení v zaměstnání, obavy o své zdraví v souvislosti s pandemií či třeba konec i začátek roku bývají psychicky náročným obdobím. Pokud špatnou náladou a nedostatkem energie trpíte i vy, odborníci by vám doporučili výše zmíněnou terapii, protože dle jejich názoru příznivě ovlivňuje nervový systém, tlumí stres a navozuje optimistické rozpoložení.

Odolnost těla, na niž si bacily nepřijdou

Vzhledem k tomu, že jmenované ošetření dolních končetin má nedozírné relaxační účinky, spolehlivě působí také proti stresu, který je vnímán jako jeden z největších nepřátel imunitního systému. Není tedy asi nutné připomínat, že pravidelná masáž nohou přispěje k vaší ochraně před útokem bacilů, nemocí i viróz. To je pádný důvod, proč si každý den vyšetřit trochu času…

Kvalitní spánek a růžové sny

Nemůžete usnout, nebo se v noci často budíte? I to by vás mohlo přimět k tomu, abyste si chodidla vzali „do parády“. Závěry jistého amerického průzkumu publikované v magazínu Journal of Clinical Nursing informují o tom, že jejich hnětení má velice příznivý vliv na nervový systém, přičemž navozuje ospalost. Také prokazatelně tlumí bolesti různého původu a podporuje správnou cirkulaci krve. A to přece stojí za trochu příjemné námahy!

Zdroje: Health Benefits of a Foot Massage; 7 Benefits of Foot Massage & Reflexology

Studie: The Effect of Foot Reflexology Massage on the Sleep Quality of Elderly Women With Restless Leg Syndrome

Štítky: stres , zdraví

Autor článku: Petra Chmelová