Domov, 24. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Schopný kuchař se u kuchyňské linky netrápí s nepraktickými pomocníky. Aby mohl pracovat rychle, přesně a elegantně, vybírá si kvalitní nože, na které se může spolehnout. Pokud se ale v nožích příliš nevyznáte a tápete, po jakém sáhnout, poradíme vám. Vysvětlíme, proč mít doma více nožů, jak by měly vypadat a na co při nákupu dávat pozor.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Sortiment nožů je velmi široký, tak jak nalézt šikovný nůž právě pro vás a kolik jich doma mít? Ideální je odrazit se od typů pokrmů, které vaříte. Pokud mají ve vašem jídelníčku nenahraditelné místo ryby, určitě by vám speciální nůž na ryby neměl chybět. To jaké nože budou vašimi pomocníky je čistě na vás. Ale začneme hezky popořadě.

Zoubkatý nůž (nejen) na pečivo

Nůž střední velikosti s čepelí dlouhou zhruba 15 až 20 centimetrů a zoubky uplatníte nejlépe na krájení čerstvého pečiva. Efektivně rozkrojí tvrdé okraje potravin a využijete ho nejen na bagety, chleby a housky, ale také na klobásy, salámy a sýry. Prostě ideální pomocník pro přípravu francouzského pohoštění k oblíbenému filmu.

Nůž na zeleninu

Nůž s relativně krátkou a rovnou čepelí užijete pro krájení zeleniny. Díky jeho přesnosti nasekáte různé druhy zeleniny precizně i na drobné kostičky. Snadno s ním vytvoříte také zeleninové dekorace. Poradí si s vodnatějšími druhy jako je okurka, stejně jako s tvrdší mrkví nebo kedlubnou. Vyzkoušejte rovnou nůž s výbrusem. Ten na čepeli slouží od toho, aby se na ní nelepily kusy zeleniny a řez byl snazší a práce rychlejší.

Kuchařský nůž se širokou čepelí

Tradiční kuchařský nůž s širokou zaoblenou čepelí znáte od největších mistrů v oboru. Představuje nenahraditelného pomocníka pro sekání pomocí tzv. houpací nebo kolébkové techniky. Snadno s ním nasekáte bylinky nebo připravíte zeleninu na drobné kousky. Patří mezi nejdůležitější kuchařské nože.

Filetovací nůž na ryby

Milovníci vaření a zejména ti, kteří často připravují ryby, ocení kvalitní filetovací nůž. Poznáte ho podle dlouhé čepele, které vám filetování podstatně zjednoduší. Vybírat můžete mezi noži se zahnutou čepelí, které nejlépe využijete pro stáhnutí ryby z kůže. Pro samotnou přípravu filet a oddělování masa od kostí vybírejte spíš nůž s rovnou flexibilní čepelí.

Univerzální nůž

Žádnému kuchaři by neměl scházet univerzální nůž, se kterým si v případě potřeby poradí téměř s jakoukoli kuchařskou výzvou. Univerzální nože mají kratší čepele okolo 15 centimetrů a koupíte jak hladké a rovné, tak vroubkované. Dbejte především na to, aby byl nůž z kvalitní ocele a vyroben z jednoho kusu, díky tomu je práce s ním přesnější a můžete se na něj opravdu spolehnout.

Nůž santoku

Japonský nůž santoku si získal oblibu i u nás v Evropě. Jde o univerzální nůž vhodný na krájení masa, ryb, zeleniny či hub. Je o něco větší než kuchařský nůž s širokou ale ne příliš dlouho čepelí. Obvykle měří 12 až 20 centimetrů, optimálně je to 18 centimetrů. Výška čepele umožňuje nakrájet a přenést surovinu do hrnce či mísy.

TIP: Kvalitní nůž poznáte podle čepele, rukojeti i materiálu

Pokud zvažujete nákup kvalitního nože pro kuchyňské použití, zaměřte se na to, aby byl celý vyroben z jednoho kusu pevné oceli což zajistí  doživotní záruku. Takové podmínky nabízí všichni přední výrobci nožů, jako jsou například německé značky F. Dick, Wüsthof a Zwilling. Aby se vám nůž dobře používal, důležitý je také ergonomický tvar rukojeti a záštita, která chrání prsty.

Zdroj: TZ kovanenoze.cz

Autor článku: Radek Kovář