Domov, 13. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Podobně jako v módě, mění se vždy koncem jedné sezóny trendy i v oblasti interiérů a bytového designu. Proto je nejvyšší čas se ptát, jaké barvy, materiály a struktury budou vládnout našim domovům na podzim.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

S bytovými trendy je to jako s módou. Sotva začne slunce slábnout, přidá se studený větřík a dny se pozvolna začnou krátit, dostáváme chuť vnést svěží vítr i do našich šatníků. S bytovým vybavením a doplňky to není jiné.

„Doporučuji vyvarovat se impulzivních nákupů nesourodých jednotlivostí. Možná vás na první pohled uhranou, ale také rychle omrzí a nemusí dlouhodobě ladit se stylem, v jakém máte zařízený váš domov. Nepodléhejte bezhlavě všem trendům, které návrháři nastolí. Měnit čtyřikrát do roka kompletně vybavení domova a malovat s každou změnou ročního období barvu pokojů je náročné, nákladné a s ohledem na životní prostředí neudržitelné. Bohatě postačí přidat pár nápaditých doplňků, barevně obměnit textilie nebo se zamyslet nad novým rozestavěním nábytku, aby to lépe odpovídalo vašim potřebám – například nyní na podzim tráví doma čas více lidí, proto je nutné na to reagovat i v uspořádání našeho domova,“ radí bytová designérka Anke Glut.

Inspirace v přírodě

Až budete přemýšlet nad podzimním laděním vašeho interiéru, udělejte si vycházku do měnící se přírody. Podobně to dělá i Anke Glut, pro kterou je krása přírody jedním z největších zdrojů inspirace.

„Rozhlédněte se po krajině, zadívejte se do korun stromů a na spadané listí pod nohami, všímejte si, jak se mění po sklizení úrody půda, nebo jak leží mlha nad rybníkem. Podzim vždy přichází s pestrou paletou odstínů v zemitých, sytých barvách, které by se určitě měly ve vašem interiéru odrazit. Nebojte se ani černé nebo tmavě hnědé, ze světlejších odstínů doporučuji dát šance okrové. Aby váš domov nepůsobil příliš ponuře, rozbijte tyto melancholické barvy podzimu oblíbenými výraznějšími detaily v barvách, které nejsou ryze podzimní. Skvěle funguje třeba korálová červená,“ říká Anke Glut.

Podzimní barvy mají až na výjimky hluboké tóny, proto se skvěle doplňují s dekoracemi a doplňky v kovovém provedení. Kov si můžete dopřát na osvětlení, drobnějších kusech nábytku, vázách a dekoracích nebo rámu pro obrazy či plakáty.

„V přírodě se barvy mění poté, co je zalije slunce svými teplými paprsky – tento efekt můžete v interiéru imitovat pořízením doplňků v měděných či bronzových barvách. A jestli budou mít patinu, tím jeidně lépe,“ doplňuje Glut.

Zdroj: TZ Anke Glut

Autor článku: Lenka Šmídová