Domov, 2. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Milovníci asijské kuchyně vědí, že wasabi je druh křenu, který je silnější než ten náš selský. Vyniká štiplavou chutí a charakteristickou zelenou barvou a bývá nedílnou součástí sushi. Co udělá s vaším zdravím a jak ho v kuchyni maximálně využít?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Wasabia japonica patří, stejně jako křen selský (Armoracia rusticana), do čeledi brukvovitých. Pěstuje se na polích, stejně jako rýže, přičemž už i Češi přišli na to, že wasabi se při správné péči daří i u nás, třeba na záhonech. Na vlastní pěstování nemáte odvahu? Pak jistě sáhnete po wasabi pastě. Tu pravá je k mání pod označením „hon wasabi“. Proč byste ji i vy měli do svého jídelníčku přidávat co nejčastěji?

Antibakteriální účinky

Wasabi obsahuje glukosinoláty, což jsou sirné glykosidy (organické sloučeniny), které způsobují ono známé štiplavé aroma některých rostlin. I když ve větším množství mohou způsobit zažívací potíže, zodpovídají za většinu zdravotních přínosů wasabi, včetně antibakteriálních účinků.

Ve skutečnosti působí proti virům, bakteriím a parazitům, proto je vhodné trochu si „lupnout“ v případě, když sníte něco, po čem vám není dobře. Nesprávné skladování, vaření i manipulace s potravinami pochopitelně přispívá k otravě jídlem nebo podráždění trávicího systému. A právě v takových případech je zelená vaší barvou.

Naštěstí totiž bylo prokázáno, že extrakt z wasabi má antibakteriální účinky proti dvěma nejběžnějším bakteriím, a to Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Hovoří se však i o účincích proti H. pylori, což je bakterie, která infikuje žaludek a tenké střevo.

Protizánětlivé vlastnosti

Jistě, zánět je obranou těla, tedy reakcí imunitního systému, jenž se brání infekcím a toxinům. Je tedy žádoucí, nicméně pokud je nekontrolovatelný a chronický, může přispět k několika nelichotivým zdravotním stavům, včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Vědci však odhalili, že wasabi vykazuje protizánětlivé účinky, takže se dá v nadsázce považovat za takového domácího lékaře.

Podpora při hubnutí

Některé další výzkumy naznačují, že jedlé listy rostliny wasabi obsahují sloučeniny, jež mohou potlačovat růst a tvorbu tukových buněk. Zatím se jedná pouze o vědecké práce na myších, nicméně výsledky působí slibně.

Obecně vzato, všechna tato zjištění naznačují, že wasabi je křen se štiplavými, leč léčivými účinky. Proto ho podávejte se sójovou omáčkou, přidávejte do nudlových polévek a považujte jej za skvělé koření na grilované maso a zeleninu. Nic nezkazíte ani tím, když jím vylepšíte salátové dresinky a marinády.

Zdroje: 6 Promising Health Benefits of Wasabi; 13 Incredible Health Benefits of Including Wasabi in Your Daily Diet

Antibacterial Activities of Wasabi against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus; Molecular Mechanisms Underlying Anti-Inflammatory Actions of 6-(Methylsulfinyl)hexyl Isothiocyanate Derived from Wasabi; Anti-obesity effects of hot water extract from Wasabi (Wasabia japonica Matsum.) leaves in mice fed high-fat diets

Autor článku: Petra Chmelová