Domov, 24. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Z různých stran slyšíme, že stačí si to doma udělat hezké a veškeré podzimní deprese kratších dní a delších nocí budou ty tam. Co to ale znamená a jak docílit pocitu pohodlí a útulna v bytě, do kterého jste se například právě přistěhovali? Opravdu je kouzlo severského hygge zázračné a zbaví nás pomocí svíčky a haldy polštářů špatné nálady?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Blížící se svátky,  napětí v práci i rodině a do toho nesplněná očekávání, to všechno jsou situace, které nás mohou dostat pod tlak. Moc tomu nepřidává ani sychravé počasí a brzká tma. O to důležitější je, abychom se cítili v rovnováze alespoň v soukromí a dokázali se uvolnit i během náročnějšího období.

Jednou z cest, jak si vykouzlit úsměv na tváři, je zkusit způsob myšlení ve stylu dánského hygge. Je to přístup k životu, kdy se snažíte nalézt něco krásného v každém okamžiku.

Nejde jen o svíčky a polštáře

Možná si pod pojmem hygge představíte fotky z blogů bytových designérů, kde jsou perfektně naaranžovány polštáře, přehozy, sem tam svíčka, a na stole kouřící čaj. Avšak byla by chyba zůstat jen u této mylné iluze, jelikož součástí hygge je také nastavení mysli a těla.

O obyvatelích Skandinávie se říká, že jsou nejšťastnějšími lidmi na světě, možná to je právě tím, jak o životě kolem sebe přemýšlí. Často se obracejí do přírody, kde se člověk nadýchá čerstvého vzduchu, odpočine si a načerpá sílu do dalšího dne. Je to také o tom být vděčný za věci, které máme a vážit si přátel a rodiny kolem sebe.

Hlavně útulně

Český ekvivalent pro dánské hygge je právě pohoda a útulno. Abychom pozitivně smýšleli i za nepříznivých zimních dní, je dobré cítit se u sebe doma jako v bavlnce. Začněte tak, že si vyberete jedno místo v bytě, které si zkrášlíte a upravíte dle vlastních potřeb – může to být čtecí koutek v rohu obývacího pokoje, ložnice nebo pracovna. Právě tento osobní prostor bude odpočívárnou pro vaši duši.

Jestliže máte rozhodnuto, můžete začít s realizací. Prvním krokem by měl být úklid, kdy veškeré zbytečnosti odnesete do sběru nebo roztřídíte na své místo. Potom už je na řadě zdobení, při něm ale můžete stále myslet prakticky. Inspirujte se opět v severských zemích a pro podlahovou krytinu zvažte hřejivý a na dotek příjemný koberec.

„Koberce se silným vlasem mohou snížit spotřebu tepla až o 5 %. Pokud domácnost například protopí 30 tisíc korun ročně, za topnou sezónu vám dostatečně silný koberec ušetří až 1 500 korun,“ vypočítává pro Hobbykuk.cz Marek Černý z internetového obchodu zaměřeného na koberce.

Co budete potřebovat

Vše by mělo lahodit vašemu oku a připravované místo odpočinku se musí především líbit. Vezměte to od podlahy a pod křeslo či před postel natáhněte koberec. Ten vám jednak zajistí teplo od nohou, což je v tomto čase zásadní, a jednak poskytne širokou škálu možností, jak designově vylepšit vámi vybraný prostor.

„Pro zimní pohodu vyberte koberce s vyšším vlasem, nejlépe shaggy. Tento chundelatý společník na dlouhé zimní večery se pro svůj poutavý design skvěle hodí do každého obývacího pokoje nebo třeba ložnice,“ doporučuje Marek Černý.

Přidáním světýlek, lampy nebo svíček s vůní lesní smoly docílíte intimního osvětlení, které navodí atmosféru k relaxaci. Pak už si stačí jen uvařit čaj nebo šálek kávy, vzít si oblíbenou knížku, a nechat mysl odpočívat.

Marek Černý je odborník na podlahové krytiny z internetového obchodu Mujkoberec.cz

Autor článku: Ivana Koutná