Jak na to, 6. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Teplé dny jsou ideální, abyste se vrhli do úklidu automobilu. Při otevřených dveřích vám lépe vyschne interiér, můžete důkladně vyklepat koberečky i vyprat autopotahy... Pusťte se do očisty vašeho „čtyřkolého parťáka“ a bude zase jako nový! Přinášíme vám tipy, na co se zaměřit a jak se nejlépe zbavit nečistot všeho druhu...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Práce pro vysavač

Kvalitní vysavač je základem celého úklidu. Vyndejte z auta koberečky a důkladně vysajte je i samotnou podlahu. Poté zvolte vhodný nástavec a pusťte se do vysávání sedaček. Nezapomínejte ani na palubní desku, místo kolem řadicí páky a ruční brzdy… Tady všude ulpívá jemný prach, kterého je třeba se zbavit. Je důležité, aby měl vysavač vysoký výkon a dokázal nečistoty odstranit opravdu důkladně. Ideální je ten akumulátorový, protože jinak budete řešit problémy s přívodem elektrické energie až do vozu a bude vám při úklidu překážet šňůra.

Palubka jako nová

Poté, co důkladně odstraníte prach, vyčistěte palubní desku speciálním prostředkem, použít lze i napuštěné čistící ubrousky určené pro tyto účely. Nezapomeňte na různé přihrádky, páčky u volantu, ruční brzdu a řadící páku, na které často saháte a jsou plné nečistot a mastnoty. Volant vytáhněte do krajní polohy, abyste celý prostor lépe zpřístupnili. Jako pomocníka si vezměte starý měkký kartáček, jenž vám pomůže se zaschlou špínou ve škvírách „palubky“, volantu i dveří. V menších prostorech, jako jsou třeba průduchy u klimatizace, vám dobře poslouží úzký štěteček na malování s dlouhým chlupem, který nečistoty uvolní – a následně je můžete povysávat.

Tip: Na ty nejužší prostory (např. kolem tlačítek nebo ve spojích) si vezměte párátko či úzký šroubovák. Buďte přitom ale opatrní, zejména u hladkých plastů, které byste mohli poškrábat. Můžete toto „náčiní“ obalit tenkým hadříkem anebo vyzkoušet štětičku do ucha.

Sólo pro sedačky

Rovněž sedačky důkladně zbavíte drobků, špíny, vlasů a zvířecích chlupů díky výkonnému vysavači s vhodnou násadou. Pokud na nich máte povlaky, dejte je vyprat. Nezapomeňte sedačky co nejvíce posunout, abyste se dostali do všech prostorů. Chcete-li být opravdu důkladní, pořiďte si nebo zapůjčete extraktor pro mokré čištění čalounění, kožené sedačky zase vyžadují speciální sadu přípravků pro ošetření kůže – ty využijete i u dalších kožených částí vozu (například kolem řadicí páky či ruční brzdy nebo na volantu).

Tip: Jste-li majitelem zvířete a váš vysavač si s chlupy v sedačce nedokáže poradit, můžete vyzkoušet některý z následujících triků: vezměte nafukovací balonek, který jemné chloupky nachytá díky statické elektřině, využijte „lepicí“ váleček, jenž se používá na oděvy, anebo sedačky lehce navlhčete a setřete gumovou stěrkou na okna.

Průzračná okna

Mytí oken nechte až na závěr celého úklidu, abyste si pečlivě vyleštěné sklo neušpinili při snaze o očistu sedaček a koberečků. Dobrý výhled je při řízení zásadní, proto si dejte záležet. V první fázi odstraňte hrubé nečistoty jako je ulpělý hmyz, ptačí trus či pyl. To můžete udělat buď v myčce, nebo ručně – v takovém případě ale již špinavý hadřík nepoužívejte pro další krok. Tím je odmaštění skel speciálním prostředkem. Snažte se, abyste jím nepotřísnili karoserii či palubní desku, proto je lepší přípravek nastříkat na hadřík, a pak teprve okno ošetřit. V poslední fázi se vrhněte do leštění čistým hadříkem.

Abyste lépe identifikovali, zda vám zůstaly šmouhy zvenčí nebo zevnitř, leštěte sklo z jedné strany vodorovně a z druhé svisle. Dobrým trikem také je prosvítit okno baterkou, která odkryje každou nečistotu. A ještě jedna bonusová babská rada nakonec: Zkuste světlomety potřít zubní pastou, rozleštit a opláchnout teplou vodou.

Štítky: auto , úklid

Autor článku: Radek Kovář