Jak na to, 23. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Myčka na nádobí slouží ve většině domácností svému účelu, který vyplývá z jejího názvu – tedy k mytí nádobí. Ovšem tento spotřebič můžete využít i mytí mnoha dalších předmětů a ulehčit si tak každodenní úklid!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co všechno je tedy možné „vyprat“ v myčce?

Dětské hračky

Hračky často končí v dětských pusinkách, na chodníku, v zapadlých koutech plných prachu a na dalších místech, o kterých snad ani nechceme vědět. Ačkoli si dítě takto posiluje imunitu, existují patogeny, se kterými by do styku přijít neměly. A které se na jejich hračkách bohužel často vyskytují. Abyste nemuseli každou hračku poctivě drhnout, dopřejte jim jeden cyklus v myčce.

Smetáčky, houbičky…

Také náčiní, jejichž prostřednictvím uklízíme (smetáček s lopatku, houbičky, štětky na lahve a spol.), si zaslouží naši pozornost – aby nepředávaly špínu dál a dál. I ty můžete s klidným srdcem svěřit myčce na nádobí.

Žabky, sandálky

Potřebujete rychle vyčistit střevíčky? Do myčky samozřejmě nemůžete šoupnout lodičky nebo semišky apod., ale plastové sandálky nebo žabky program v myčce přežijí bez úhony a budou jako nové.

Brambory

Nechce se vám drhnout s každým bramborem, když chystáte večeři „na loupačku“? Pak nandejte celé, neoloupané brambory do myčky a nechte je „vyprat“. Samozřejmě bez čisticích prostředků!

Kartáček na zuby

Kartáčky by měly být prakticky tím nejčistším, co v domácnosti máme – vždyť si je strkáme do úst! Jenže ve skutečnosti v nich žije tolik „nájemníků“, až to není pěkné. Dopřejte svému kartáčku očistnou kúru v myčce (a nezapomeňte ho pravidelně měnit za nový).

Hřebeny

Hřebeny a kartáče si také zaslouží být čisté. Pokud se s nimi nechcete „prát“ v ruce, prostě je dejte do myčky. Jen pozor na choulostivé štětiny u kartáčů – některé materiály by nemusely myčku přežít.

Dětské dudlíky

Rychlá a bezpečná dezinfekce dudlíků, lahviček a saviček? Myčka!

Zdroje: 27 Things You Can Clean in a Dishwasher; 40 Surprising Things You Can Clean in Your Dishwasher

Autor článku: Petra Chmelová