Jak na to, 1. 2. 2024

Foto: Shutterstock

Sýry jsou oblíbenou pochoutkou, která má své nezanedbatelné výhody. Kromě toho, že vás skvěle zasytí, obsahují i řadu tělu prospěšných látek. V posledních letech se těší oblibě také méně známá varianta – ovčí sýry, na kterých si pochutnají i ti, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu. Doplňte saláty, slané koláče nebo jiné pokrmy o delikátní lahůdku, kterou si zamilujete.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mléčné pochoutky vyráběné z ovčího mléka vynikají svou výraznou chutí a vůní. Ovčí mléko je bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Je trochu tučnější, ale jak se říká – tuk je nositelem chuti.  Jsou velice populární, i u nás seženete hned několik známých druhů, jako je například feta, klasická bryzna, parenica nebo oštiepok.

Nakládaný i čerstvý

Ovčí sýry se skvěle hodí v kombinaci se slanými pochoutkami, jako jsou například záviny nebo oblíbené koláče tzv. quiche. Díky svému typickému aroma a výrazné chuti budou skvělým společníkem i do jarních salátů. Pokud holdujete nakládaným sýrům, budou rovněž skvělou volbou.

Slaný koláč s ovčím sýrem

Na těsto:

  • 300 g bio hladké špaldové mouky
  • 2 ks bio vejce
  • 120 g změklého bio másla
  • 50 g třtinového cukru v bio kvalitě
  • lžička bio octu
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g bio ovčího sýru podle chuti
  • 80 g špenátu v bio kvalitě
  • 4 ks bio vejce
  • 1 ks větší bio cibule
  • 300 ml bio smetany

Do mísy dejte špaldovou mouku a cukr, vše dobře promíchejte. Poté přidejte máslo, vajíčko, ocet a špetku soli. Ze vzniklé směsi vypracujte těsto, které musí být hladké a nelepivé. Pokud lepí, přidejte mouku, když se bude drolit, přilijte vodu. Takto vypracované těsto nechte v lednici odpočinout asi 30 minut. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a z odpočatého těsta vyválejte plát. Ten položte do připravené formy a prsty je vtlačte do stěn. Nechte ho lehoučce vyčuhovat přes okraj. Těsto na dně propíchejte vidličkou, přikryjte alobalem a pečte asi čtvrt hodiny. Těsto poté potřete vajíčkem a dejte ještě na 3 minuty péct.

Do větší mísy si připravte ovčí sýr nakrájený na malé kostičky, lehce dušený špenát, najemno nakrájenou cibuli a vše promíchejte. V druhé si připravte vejce, které smícháte se smetanou a podle chuti okořeníte. Nakonec vše promíchejte a nalijte do formy na koláč. Dejte péct na 180 stupňů asi na 20 minut.

Kam pro kvalitní sýry?

Hodnotné sýry pořídíte na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, ale i v obchodních řetězcích. Důležité je, aby bioprodukty nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Při koupi tak budete mít jistotu, že zvířata, z jejichž mléka jsou sýry vyráběny, žijí v přirozených podmínkách. Eko farmy respektují tzv. welfare, chtějí zvířatům dopřát co nejdůstojnější život s dostatkem prostoru k pohybu a realizaci svých potřeb. Samozřejmostí je tedy volný výběh a pastva. Na mnoha lokálních bio farmách se o tom navíc můžete sami přesvědčit a mléčné produkty zakoupit přímo tam. Takové bioprodukty budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.

Zdroj: TZ Bio

Autor článku: Ivana Koutná