Jak na to, 12. 9. 2022

Foto: Shutterstock

S koncem léta pro mnohé z nás končí i a chalupářská sezona a do garáží se stěhuje nepotřebné nářadí i sportovní letní výbava. Během podzimu pak své stroje uklízejí také motorkáři, které ze silnic vyžene nepříznivé počasí. Garáže se tak plní cennými věcmi a stávají se oblíbeným cílem zlodějů, kteří počítají s jejich chabým či zcela chybějícím zabezpečením.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak zajistit, aby byly uložené věci v bezpečí?

Zámek jako první překážka

Do zabezpečení majetku bychom měli vložit přibližně desetinu jeho hodnoty, u drtivé většiny garáží tomu ale realita neodpovídá. Ačkoliv hodnota uložených věcí se často pohybuje v desítkách až stovkách tisíc korun – stačí pomyslně sečíst veškeré uložené nářadí, sportovní výbavu, pneumatiky, autopříslušenství nebo zazimovanou motorku –, na dveřích najdeme mnoho let starý zámek, který nesplňuje žádné zabezpečovací standardy. Kvalitní bezpečnostní vložka ve 3. bezpečnostní třídě je přitom cenově dostupná, a navíc může zloděje od vloupání odradit.

„Mluvíme o pravidlu pěti minut – zjednodušeně to znamená, že pokud se zloděj do objektu nedostane do této doby, je pravděpodobné, že pokus o vloupání vzdá. V praxi se však může jednat i o kratší dobu, a to okolo tří minut,“ dodává odborník na bezpečnost Petr Neuvirt.

Pořádně uzavřít

Abychom zesílili zabezpečení, můžeme na garážová vrata pořídit bezpečnostní petlici, která se prodává ve variantě pro jednokřídlá i dvoukřídlá vrata. Ve spojení s dobrým visacím zámkem zloději značně znepříjemní až znemožní „práci“, protože běžný amatérský nenechavec bezpečnostní závoru nepřekoná. Výhodou dobře vybrané petlice je také to, že si poradí s teplotními výkyvy, deštěm i sněhem a v zimě nám nepřipraví nepříjemné překvapí v podobě zamrzlého či zrezlého zámku.

Ochrana i zevnitř

Kromě vnější ochrany je vhodné zabezpečit i majetek uvnitř garáže, pro případ, že se zloději podaří dostat dovnitř. Větší věci jako sportovní výbavu či motorku uzamkneme ke zdi, podlaze nebo stěně bezpečnostním ocelovým lankem či řetězem na systému typu xbox. Můžeme k němu připevnit i kočárek či uzamknutou bednu s nářadím nebo dražší výbavou. Ochranu motorky znásobí také kotoučový zámek s alarmem, který spolehlivě a velmi hlasitě nahlásí jakoukoliv manipulaci se strojem.

Pamatujte na okna

Máte pocit, že garážovým oknem by se nikdo neprotáhl? Raději zloděje nepodceňujte, a i menší okna zabezpečte. Kromě uzamykatelných kliček je dobrým řešením bezpečnostní folie. Okno nepůjde snadno rozbít, a navíc zloději zamezíte pohled dovnitř garáže, čímž snížíte riziko, že si vytipuje zrovna tu vaši. Pokud nezvolíte folii, alespoň umístěte cenné věci v garáži tak, aby nebyly na první pohled oknem vidět.

Ráj pro zloděje

Majitelé garáží na periferii a v odlehlých částech měst by měli zabezpečení garáže věnovat obzvlášť velkou pozornost. Právě do míst mimo dění mohou zloději zavítat bez obavy, že je někdo brzy vyruší. Kromě kvalitního zámku a petlice je proto třeba důkladně zabezpečit věci uvnitř a do garáže pravidelně jezdit na kontrolu. Ke garáži můžeme nainstalovat i světelné čidlo nebo atrapu kamery, abychom pravděpodobnost loupeže snížili.

Zdroj: TZ Tokoz