Jak na to, 18. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Že s usazeninami na litině nehne vůbec nic? Tomu nevěřte! Přesvědčíte se na vlastní oči, jak v tomto případě zafunguje sůl, brambora, rostlinný olej, ocet nebo jedlá soda?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Po letech v zapomnění obliba litinového nádobí opět vzrůstá. Jedni si vychvalují, že pánve z tohoto materiálu se dají zprudka rozpálit i bez tuku. Druzí oceňují hrnce, které jsou skvělé pro pomalé pečení při nižší teplotě. Co ale takové čištění? To je kapitola sama pro sebe. Jako po másle to však půjde s těmito zlepšováky!

Sůl a brambory, fígl našich babiček

První možností, jak kuchyňský arzenál zbavit nahromaděných nečistot, je použití soli a brambor. Ano, čtete správně. Chlorid sodný je báječné brusivo, které spolehlivě „odrolí“ i tvrdohlavé nánosy, jež odolávají veškeré snaze o odstranění. Se zbytkem si hravě poradí zmíněná zemědělská plodina, v níž obsažená kyselina šťavelová vykazuje bělící účinky, přičemž rozpouští rez, vodní kámen i skvrny různého původu. Jak postupovat? Nádobí jednoduše posolte a polovinu syrové rozkrojené syrové brambory využijte jako houbičku.

I olej nabízí své schopnosti

Máte po ruce rostlinný olej? No výborně, i ten se jeví jako účinný prostředek. Kulinářské náčiní, jež potřebujete zase nablýskat a připravit na další gastronomická kouzla, nejprve zahřejte na sporáku. Příliš to ale nepřehánějte, protože s ním pak budete ještě manipulovat, takže ho rozpalte jen na takovou teplotu, kterou vaše pokožka bez problému „snese“. Následně do pánve či hrnce nakapejte pár kapek oleje a měkkým hadříkem vytřete dno. Uvidíte sami, že usazeniny se dají na ústup rychlostí blesku!

Nezapomínejte na starý dobrý ocet

„Obyčejný“ ocet je dalším fantastickým řešením, ať už mu dáte šanci samostatně, nebo v mocné kombinaci s oblíbenou jedlou sodou. Smíchejte tyto dvě „ingredience“, aby vznikla konzistence pasty. S tou pak lze zacházet jako s běžným tekutým pískem. K finálnímu dočištění pozvěte ke spolupráci vlažnou vodu a papírové ubrousky. Zkusíte si takhle ulehčit práci?

Zdroje: How to Clean a Cast Iron Skillet; 3 Ways to Clean a Cast Iron Skillet

Autor článku: Ivana Koutná