Jak na to, 6. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Také si u některých předmětů v domácnosti říkáte, zda by už nepotřebovaly pořádnou koupel? Jak často vlastně prát například takové polštáře? Každá věc občas potřebuje očistu. Poradíme vám, kdy k ní přistoupit.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ložní prádlo

Povlečení a prostěradla je ideální prát každý týden. Přece jen se během noci potíme, ztrácíme odumřelé kožní buňky… A to je v kombinaci s teplem postele přímo ideálním prostředím pro mikroby a roztoče.

Samotné polštáře či peřiny pak – za předpokladu, že to materiál umožňuje – perte přibližně třikrát až čtyřikrát do roka, případně nechejte lůžkoviny odborně vyčistit.

Co se matrace týče, ta si pořádnou očistu zaslouží alespoň dvakrát ročně, kdy ji pečlivě vysajete a vyčistíte (skvělá je k tomu například soda). Matracím rovněž prospívá pobyt na slunci, při kterém dokonale vyschnou a sluneční paprsky přispějí k její dezinfekci. V létě proto tu svou nezapomeňte pěkně provětrat.

Oblíbené džíny

Upřímně, pokud seženete džíny, které vám dokonale padnou, je jasné, že jim chcete dopřát tu nejlepší péči, aby vám co nejdéle vydržely. A právě časté praní jim příliš nesvědčí. Může dojít ke změně barvy, ale také povolení materiálu. Proto džíny perte v případě, že jste si je ušpinili, případně nejdříve jednou za dva týdny. Nevystavujte je příliš vysokým teplotám, perte je na třicítku. Někteří skalní milovníci džínů dokonce perou své kalhoty pouze v ruce!

Podprsenka

Zatímco ponožky či kalhotky automaticky házíme do špíny po každém nošení, podprsence dáváme šanci opakovaně. Jenže kolikrát je to ještě v pořádku? Tento kousek prádla byste neměla nosit více než 4krát, pak už patří do pračky. Mimochodem, nedoporučuje se nosit jednu podprsenku dva dny po sobě, v takovém případě totiž hrozí, že jí zkrátíte životnost.

Spáry mezi dlaždicemi

Jak často by měl člověk zakleknout a pořádně vydrhnout všechny spáry, aby byly zase jako nové? Dobrá zpráva – nemusíte se jimi trápit častěji než dvakrát ročně, tedy pokud nejsou silně znečištěné nebo v nich nebují plíseň. Lehkou očistu běžným čisticím prostředkem jim pak věnujte pokaždé v rámci pravidelného úklidu koupelny či podlah apod.

Koberec

Abyste si zajistili čistý byt a také koberec, který vám bude sloužit dlouhá léta, pravidelně mu – ideálně alespoň jednou týdně – věnujte pozornost v podobě důkladného vysávání. Nezapomínejte ani na hůře dostupná místa, právě v nich se prach hromadí nejraději. V případě znečištění (skvrna apod.) čištění koberce neodkládejte, mohli byste ho nenávratně poškodit.

Jedno ročně pak koberci dopřejte důkladné čištění (tepování apod.). Nejlepší samozřejmě je, pokud si na tuto generální očistu pozvete profesionální firmu.

Pračka a myčka

Vzhledem k tomu, že se jedná o spotřebiče, které zajišťují čistotu (tedy čisté prádlo a nádobí), málokdo si je spojuje s úklidem. Ale také pračka s myčkou potřebují pravidelnou očistu! Mohou se v nich totiž množit nejrůznější bakterie a plísně, což je jistě něco, co na svém oblečení či talířích vidět nechcete. Jednou měsíčně proto oběma spotřebičům dopřejte očistnou kúru – cyklus „naprázdno“ ideálně s octem, který působí jako dezinfekce.

Štěkající mazlíček

Rozhodně to není žádný předmět, ale živý tvor, ovšem i u něj někteří lidé tápou, když přijde na očistu. O tom, jak často koupat konkrétní psí plemeno, se poraďte s chovatelem či veterinářem (může se to samozřejmě lišit). Především psi s delší srstí vyžadují koupel přibližně jednou do měsíce, ty krátkosrstí většinou jen párkrát do roka či v případě potřeby (třeba když se na procházce v něčem pěkném vyválejí). Poměrně jednoduchým testem je psa pořádně očichat – pokud vám nebude vonět, je čas na koupel.

Autorský článek

Další info: The Ultimate Checklist for How Often You Should Wash Clothes, Linens, and Everything Else

Štítky: praní , úklid

Autor článku: Petra Chmelová