Jak na to, 1. 12. 2021

Foto: Shutterstock

Může se zdát, že současná doba sportu příliš nepřeje, nejen kvůli nepříznivému počasí. A to je škoda. Ti, kdo byli zvyklí se často hýbat, ale chtějí se v současné situaci raději vyhnout posilovnám či fitness centrům, mohou ztratit motivaci, a naopak ti, kteří dosud neměli na cvičení příliš prostoru, ale chtějí do svého života začlenit pohyb, mohou přepnout své síly... Jak se tedy správně hýbat, abyste udrželi potřebný balanc?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Je totiž všeobecně známo, že sport má příznivý vliv nejen na tělesnou schránku, ale i na psychiku, a je tak účinným bojovníkem proti stresu.

Pomoc z online světa

Fitness, posilovny i skupinová cvičení jsou s ohledem na situaci pro řadu lidí nedostupná, ale naštěstí díky existenci online světa můžeme ve cvičení pokračovat dále! Správné cviky lze najít na různých kanálech, ať už je to YouTube, komunitní skupiny na sociálních sítích, ale také mnozí lektoři poskytují lekce po skypu či prostřednictvím jiných platforem.

Sledovat můžete také instagramové profily lektorů a sportovních influencerů, na nichž najdete zajímavé tipy.

Malá domácí posilovna

Pokud jste uvažovali o pořízení cvičebního stroje, teď je ideální čas jej objednat. Při domácím cvičení vám pomůže rotoped, běžecký pás, stepper, posilovací lavice, ale cvičit můžete i s menšími investicemi. Svou službu prokáže i „obyčejný“ fitness míč, činky, chytré švihadlo, které počítá skoky i spálené kalorie, nebo posilovací guma.

Zvedněte se od stolu

Ve dnech karantény řada lidí vyřešila svou pracovní situaci prostřednictvím home office. Dlouhodobé sezení s pohledem na obrazovku monitoru je však zapotřebí kompenzovat pravidelným protahováním, aby nevznikly potíže se zády. Několikrát denně se proto přinuťte ze židle vstát a krátce si zacvičit, klidně i u pracovního stolu. Pomůže vám to nejen se svalstvem a pohybovým aparátem, ale také pozitivně ovlivní soustředění.

Zkuste například tento cvik: Seďte na židli, nohy zůstávají v pozici od sebe. Vzpažte a poté proveďte úklon trupu. Vzpaženou ruku vytahujte do dálky přes hlavu, pánev držte na místě. Totéž na druhou stranu. Vydržte aspoň 30 vteřin. Také můžete protáhnout lýtkové svaly: Opřete si ruce o stůl či židli. Protahovanou dolní končetinu zanožte. Koleno přední nohy je pokrčené, zadní natažené. Pánev posunujte směrem šikmo dopředu dolů. Zadní patu držte na zemi. Vystřídejte nohy. Poté můžete přinožit, vystrčit zadek a povolit, hlavu mezi ruce. Vydržte alespoň 30 vteřin.

Pomoc v notách

Neoddělitelnou součástí pohybových aktivit je také hudba, která dokáže v případě dynamického cvičení motivovat, u relaxačních cvičení jako je jóga nebo tai-či zase zklidňuje mysl a pomáhá se soustředěním. Sestavte si proto svůj „sport playlist“!

Pozor na začátečnické chyby

Nemá cenu se „strhnout“, a pak se z toho vzpamatovávat dva týdny. Cvičte raději pravidelně, a pokud jste dosud nebyli příliš aktivní, přidávejte si cviky i čas strávený pohybem postupně.

Díky pravidelnému cvičení zlepšíte kondičku i svalovou sílu a na rozdíl od toho „nárazového“ má dlouhodobý efekt. Zkuste se „vybičovat“ alespoň dvakrát týdně hodinu, klidně ale můžete čas rozložit i na dvacet minut každý den – záleží na tom, co vám více vyhovuje.

Před každým cvičením nezapomínejte na 5-15minutový strečink pro protažení svalů, který organismus připraví na zvýšenou pohybovou aktivitu a díky tomu pomůžete předejít poškození pohybového aparátu.

Po cvičení dopřejte tělu relax… Díky schopnosti relaxovat se přetížené svaly snáze zregenerují, mohou lépe fungovat a méně se unaví.

Správnou funkci kloubů se doporučuje při zvýšené pohybové aktivitě podpořit kolagenem. Přípravky s kolagenem dostupné na trhu lze zjednodušeně rozdělit do dvou skupin: na želatiny a kolagenní peptidy, a na ty, které obsahují kolageny v přirozené podobě. Ty pomáhají v samoozdravných procesech těla tím, že navozují toleranci organismu k vlastnímu kolagenu.

Zdroj: TZ Mojemedicina.cz

Štítky: cvičení

Autor článku: Andrea Veselá