Jak na to, 26. 11. 2022

Foto: Shutterstock

V posledních letech je velkým trendem nejen samotná recyklace, jak ji známe, ale také se objevují výrazy jako upcyklace či zero waste. Dalo by se říci, že obojí má stejné poslání - snížit množství odpadu a využít veškeré předměty na maximum. Máme pro vás pár věcí, které jistě vyhazujete i vy, a možná je na čase to změnit. Jak vám mohou ještě posloužit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Hliníková folie

Hliníková folie je skvělý pomocník v domácnosti již od roku 1947, tehdy to byl přímo revoluční produkt. Využití alobalu vám jistě popisovat nemusíme, ale co s ním můžete ještě udělat poté, so si do něj například zabalíte svačinu nebo přikryjete zbytky jídla?

Jako první varianta se nabízí folii otřít a opětovně použít, pro zabití případných bakterií ji stačí otřít hadříkem namočeným v octě. Dále s takto již použitou folií můžete například vyčistit připálený hrnec nebo rošt grilu. Stačí jen alobal zmuchlat do kuličky a alternativní drátěnka je na světě. S alobalem také snadno naostříte nůžky či vyčistíte zašlé stříbro.

Tip: Na čištění stříbra si připravte skleněnou nádobu, vyložte ji alobalem a opatrně naskládejte stříbrné příbory. Poté přidejte dvě lžičky soli a zalijte vroucí vodou. Za několik minut jednoduchá chemická reakce krásně vyčistí vaše zašlé příbory, a to bez jakéhokoliv poškození.

Korkové špunty

Pokud patříte mezi milovníky vína, korkové šunty nastřádáte snadno. Z nich můžete například snadno vytvořit korkovou nástěnku. Stačí jen špunty nakrájet ostrý nožem (např. odlamovacím) na cca 3 plátky a nalepit na podkladovou desku. Stačí trocha trpělivosti a nástěnka je na světě. Fantazii se meze nekladou, můžete vytvářet různé tvary nebo si vyhrát se zabarvením špuntů. Jako dekorace také velmi dobře působí, když špunty rozkrojíte podélně. Vyhrají si i děti, z korkových špuntů jim můžete vyřezat i různá razítka.

Tip: Co takhle plovoucí klíče? Korkový špunt stačí provrtat, protáhnout šňůrkou a přivázat na klíče. Případně můžete využít malých háčků, které mají závit a zároveň očko na uchycení. Funkci pak raději vyzkoušejte v umyvadle. Jeden špunt pár klíčků udrží.

Ruličky od toaletního papíru

Ačkoliv dnes můžete některé ruličky spláchnout, možná je na čase si to rozmyslet. Ruličky totiž oceníte při jarní výsadbě. Stačí je naplnit výsevním substrátem, natěsno vyskládat do truhlíku a pak už jen zabořit semínka nebo malé sazečky. Výhodou je, že pak sazečky, včetně papírového obalu můžete zasadit rovnou do záhonu. Šetříte tím přírodu a zároveň už nemusíte utrácet za speciální sadbovače.

Tip: Mimoto ruličky také skvěle zabaví vaše děti. Zavzpomínejte na školní družinu, co všechno jste jako malí z ruliček dokázali vyrobit. Pamatujete na zvířátka nebo barevné ornamenty do oken? Na internetu najdete nesčetně nápadů, jak si s nimi vyhrát.

Stará trička

Pokud už nevíte, co doma dělat, co takhle vytřídit šatník? Máme pro vás tip, co udělat s vysloužilým oblečením, které se už nehodí ani na charitu. Bavlněná trička jsou nejlepší univerzální hadry na utírání prachu, čištění štětců či mytí aut. Pokud se ale doma už opravdu nudíte, můžete si například z nastřihaných bavlněných proužků uplést různé košíčky, dečky, rohožky, dokonce i tašky, rafinované náramky, nebo ozdobit už na pohled vysloužilé žabky.

Tip: Obdobným způsobem lze využít i poničené igelitové tašky. Ti nejšikovnější z nich dokážou udělat i pláštěnku.

Autorský článek

Další info: 11 Genius Ways To Reuse Toilet Paper Tubes; 11 Who-Knew Uses for Aluminum Foil; 14 Clever Ways To Use Your Old Wine Corks

Štítky: diy , recyklace

Autor článku: Bára Tomášková