Jak na to, 24. 7. 2022

Foto: Shutterstock

S létem se zdá, že se k nám do bytu snaží nastěhovat snad každá moucha v okolí. Jak si je udržet co nejdéle od těla? Nedejte mouchám žádnou šanci!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Boj s mouchami nemusí být vůbec složitý. Je všeobecně známo, že tento hmyz lákají hlavně odpadky a všelijaké hnilobné pachy. Jako první tedy odstraňte všechny zdroje zápachu, odpadky mějte v dobře uzavřeném odpadkovém koši a vynášejte je častěji. Snažte se svůj domov i zahradu udržovat v co největší čistotě a mouchy se vám budou vyhýbat. A co je zaručeně odpuzuje?

Citron a hřebíček

Kombinace citronu a hřebíčku mouchy zaručeně odradí. Ačkoliv je hřebíček oblíbené koření, mouchy ho nesnášejí. Jeho vůně je pro ně natolik silná, že se jí raději vyhnou obloukem. Podobné to mají s citronem.

Rozkrojte citron na polovinu. Do každé poloviny napíchejte přibližně 8 hřebíčků. Položte na talíř a umístěte na parapet k otevřenému oknu. Můžete tak pravidelně větrat a zároveň zamezit mouchám přístup.

Sáčky s vodou

Může to znít dost divně, ale tento trik ve skutečnosti funguje. Přesný důvod není zcela jasný.  Jednou z možností je, že díky struktuře očí považují mouchy sáčky s vodou za pavučiny. Takže se jim raději vyhnou. Dalším důvodem je, že odraz vody dezorientuje mouchy a tvoří pro ně optickou iluzi.

Jak na to? Je to zcela snadné – naplňte pevné igelitové sáčky vodou, případně čiré PET lahve, a vložce do nich pár lesklých mincí. Můžete do nich ale dát cokoliv, co se třpytí a leskne. Vaky dobře uzavřete provázkem nebo gumičkou. Takto připravené pasti pak rozvěste kolem domu podle potřeby. Umístěte je ale tak, aby mohly odrážet sluneční světlo.

Esenciální olej z citronové trávy

Esenciální olej z citronové trávy funguje jako přírodní insekticid a repelent proti hmyzu. Proto je i vhodným přípravkem k odpuzování much.

Nalijte 1/2 šálku horké vody do čisté lahve s rozprašovačem. Přidejte do ní 20 až 25 kapek esenciálního oleje z citronové trávy. Uzavřete a dobře protřepejte, aby se ingredience promíchaly. Nastříkejte tento přírodní přípravek všude, kde se mouchy zdržují.

Pokud máte doma difuzér, pak i ten vám může pomoci eliminovat otravný hmyz. Stačí si jen vybrat ten správný olej. Jako přírodní repelenty na mouchy můžete použít éterické oleje z hřebíčku, kafru, tymiánu, eukalyptu, bazalky, levandule, máty peprné a cedrového dřeva.

Vysaďte bazalku

Už jste si asi všimli, že mouchy nesnášejí nic, co je hodně aromatické a nám příjemně voní. Dalším skvělým způsobem je díky tomu obyčejná bazalka. Stačí jen, když tuto bylinku umístíte na okno, a mouchy si dají odchod.

Zdroje: How to Get Rid of Flies Inside and Outside of Your House; How to Get Rid of House Flies That Really Bug You

Autor článku: Bára Tomášková