Jak na to, 14. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Prací prášek, tableta do myčky, obyčejné mýdlo nebo citron. Možná tomu nebudete věřit, ale tyhle prostředky dokáží proměnit zdlouhavé a náročné čištění trouby v rychlý a snadný úkol. Vyzkoušíte je také?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Asi není třeba předstírat, že mytí trouby patří mezi oblíbené domácí práce. I vy ho vždycky oddalujete s tím, že „to ještě počká“? Jak se to vezme. Staré a připečené zbytky jídla vypadají nejen nevábně, ale představují i riziko požáru. Znečištěný spotřebič navíc může mít zhoršenou funkčnost, což se projeví na delší přípravě pokrmů. Co takhle dát ho zase do pořádku? Máme pro vás hned několik zlepšováků, které celý proces maximálně usnadní!

Dopřejte roštům lázeň

Už teď máte hrůzu z toho, že rošty bude třeba zdlouhavě drhnout? Na tenhle scénář zapomeňte. Jednoduše je vyjměte a vložte do větší nádoby, do níž napustíte horkou vodu a přidáte prací prášek nebo dvě tablety do myčky. Ano, čtete správně! Ideální doba působení je přes celou noc, ráno budou veškeré nečistoty snadno odstranitelné pomocí hrubší houbičky.

Upečte citron

Že je citron všestranným úklidovým parťákem, to je všeobecně známá věc. Ještě jste jeho schopnosti nikdy v praxi nevyzkoušeli? No vidíte, máte k tomu vhodnou příležitost. Vymačkejte šťávu ze třech nebo čtyř kousků do kastrůlku, jemuž vyšší teploty nikterak nevadí. Doplňte ho z poloviny vodou a klidně do něj přihoďte i kousek kůry, tím vůbec nic nezkazíte. Hrnec s citronovým roztokem položte do trouby a zapněte ji na 120 stupňů. Teď máte přibližně 45 minut čas, nechcete si tedy pracovní pauzu zpříjemnit kávou? Po uplynutí stanovené doby a vychladnutí „prostoru“ půjde likvidace mastnoty jako po másle.

V hlavní roli kypřicí prášek

Kypřicí prášek se nehodí jen v případě, že potřebujete odlehčit a „načechrat“ těsto. Rovné tři balení vysypte na dno trouby, lehce ji zahřejte a nechte dalších 20 minut zavřenou. Veškeré nánosy lehce setřete hadříkem – a je po starosti. Nutno zmínit, že špatně dostupná místa lze ošetřit pastou vniklou z kypřicího prášku a vody, kterou necháte působit hodinu. A když už je všechno jako nové, nezapomeňte na mýdlo.

Prevence jako základ

Ačkoli to může znít bláznivě, babské rady praví, že trouba potřená obyčejným neparfemovaným mýdlem, jež je následně řádně vypečeno, špínu a mastnotu doslova odpuzuje. Možná i tudy vede cesta, jak si práci co nejvíce ulehčit…

Autorský článek

Další info: 7 Oven-Cleaning Hacks That Don’t Involve Any Harsh Chemicals; 9 oven cleaning hacks to save time and money

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová