Jak na to, 30. 8. 2023

Foto: Shutterstock

Nůž patří k nezbytnému kuchyňskému nářadí, bez něhož si život nedokáže představit jediný kuchař. Víte, jak se o takovou cennost pečuje? Nožům škodí myčka i agresivní chemie.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro každý nůž je primárně důležité, aby se udržoval v čistotě a aby nepodstupoval extrémní zátěž v podobě krájení na nerezu, skle nebo dokonce betonu. Vhodnější je krájet na dřevěném nebo plastovém prkénku. Ale tím péče o jednu z nejzásadnějších kuchyňských pomůcek nekončí.

Ne, myčku ne!

Pak je moudré nedávat nože do myčky na nádobí, neboť horká voda a agresivní mycí chemie jim škodí. V případě keramických nožů hrozí i to, že se při prudkých nárazech na ostatní kusy nádobí odštípne ostří. A co mytí?

Po každém použití je dobré nůž ručně umýt pod teplou tekoucí vodou (zvlášť po krájení agresivních potravin – třeba citronu) a pak nechat usušit, popřípadě otřít, přičemž se jednotlivé kusy ukládají odděleně od sebe, například v dřevěném bloku nebo na magnetické liště. Házení „na sebe“ a vedle sebe do šuplíku není to pravé. Stačí, když šuplík razantně otevřete. Nože o sebe zavadí a ostří se tupí už jen při tomto původně nevinném pohybu.

Malá investice – velký užitek

Občas je užitečné nůž přebrousit dobrou ocílkou či brusnými kameny. Záleží však na šikovnosti a vybrané pomůcce. (Profesionálové tvrdí, že broušením na domácích brousítkách se nože spíše ničí a hmota po každém broušení ubývá.) Vždy však platí, že by každý kuchař měl nechat svůj domácí arzenál nabrousit u profesionálního brusiče – a to jednou za rok. Toto se nevyplácí podceňovat, neboť údržba ostří je mnohem jednodušší, než jeho obnova.

Když už nerozkrojíte rajče, je zle

V případě, že si nemůžete pomoci a nože si brousíte zásadně svépomocí, měli byste ctít následující pravidla.

Až na výjimky bruste vždy proti ostří. Brousek by měl být dostatečně velký, jinak broušení nebude efektivní. Na větším kameni se totiž dá brousit po celé délce jedním tahem  – a tím vytvořit plynulé ostří. A tip, jak poznat, že broušení bylo úspěšné? Řízněte do položených novin. Nebo zkuste rozkrojit rajče.

Hodit se vám bude i tip, který se týká dřevěných rukojetí. Ty sem tam potřete olivovým olejem, prodloužíte jejich životnost. A při výběru nového nože dbejte na to, aby dobře padl do ruky a umožňoval krájet houpavým pohybem.

Zdroje: How to Care for and Maintain your Knives; 5 Tips for Caring for Kitchen Knives: Dos and Don’ts

Autor článku: Andrea Veselá