Jak na to, 6. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Pro některé z nás se Štědrý den blíží přímo mílovými kroky - a o nervy není nouze. Jenže Vánoce jsou přece svátky klidu a míru, takže se nenechte jen tak něčím vykolejit. I velký úklid se dá zvládnout s úsměvem na rtech a bez zbytečného stresu. Jak to rychle sfouknout, a ještě si u toho užít spoustu legrace?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velký úklid je pro leckteré ženy přímo strašákem. Někteří lidé zase argumentují tím, že se Ježíšek narodil ve chlévě, tak proč by to řešili. Jenže popravdě řečeno, i ve chlévě je uklizeno, jen místo purpury tam voní čerstvé seno a sláma. Každopádně je dobré brát úklid s humorem a nezbláznit se z něho. Stačí dodržet pár jednoduchých tipů.

Zapojte celou rodinu

Úklid půjde rychleji, pokud se zapojí celá rodina. Nestyďte si říct o pomoc, vždyť je to i jejich domov. Děti by si mohly uklidit alespoň vlastní pokoje, a pokud už jsou starší, zapojte je i do ostatních částí domácnosti. Partnera požádejte alespoň o úklid garáže či zahrady (ale upřímně řečeno, zvládne toho mnohem více, což by vám muži sami potvrdili a což jistě řada z nich běžně dokazuje).

Pusťte si hudbu

Oblíbená hudba někdy dokáže divy. Při úklidu si pusťte něco dynamického nebo se rovnou nalaďte na vánoční vlnu a uvidíte, jak vám práce půjde od ruky. Opět zapojte i děti, na střídačku si můžete vzájemně pouštět oblíbené písničky každého člena rodiny – uvidíte, jak se nasmějete, až jim pustíte nějaké pořádné retro z vašeho mládí.

Dejte prostor pro hru

Pokud budete uklízet s dětmi, nebraňte jim ve fantazii a taky občas přimhuřte oko. Děti vám rády pomohou, ale co je může v úklidu „zablokovat“, je časté okřikování. Vždyť se to teprve všechno učí, tak jim dejte prostor a buďte tolerantní a trpěliví. Dané úkoly samozřejmě hodně záleží na věku.

Menší děti mohou alespoň posbírat hračky a také je můžete zapojit do podávání různých úklidových předmětů typu smetáček, lopatka, hadřík a tak dále. Malé školáky můžete nechat například otírat prach a leštit nábytek. Puberťáci vám už mohou pomoci umýt okna nebo luxovat.

Zavzpomínejte na dětství a místo upjaté mámy jim ukažte parťáka, který klidně vyvolá polštářovou bitvu.

Začněte s úklidem nanečisto

Všichni, co mají doma děti, vědí, že udržet domácnost zcela čistou, je dost náročný úkol, leckdy přímo nemožný. To znamená, že vás stejně nemine finální úklid na poslední chvíli, ale čím víc to budete mít připraveného, tím víc si práci ulehčíte. Začněte tedy tam, kde víte, že vše zůstane uklizené a čisté na delší dobu. Kde tedy začít?

Základní pravidlo uklízení radí začít od shora dolů, takže pěkně od stropu po podlahy. Otřete lustry, vyperte záclony, umyjte okna, vyperte ložní prádlo, utřete prach, posbírejte nepotřebné předměty, které se válí po domě, a tak dále. Je jen na vás, jak se do úklidu ponoříte. Někteří lidé například také třídí skříně, vyndávají knihy z knihoven a podobně. Ale to je jen na vás, věřte, že návštěva vám nepoleze do skříně s bílou rukavicí.

Nejtěžší na konec

Mezi nenáročnější části bytu či domu patří kuchyně, koupelna a toaleta. Tyto místnosti ukliďte přesně ve zmíněném pořadí. Opět záleží jen na vás, jak se do tohoto úkolu ponoříte. Někteří jen myjí kuchyňskou linku zvenčí a jsou spokojení, zato druzí přemývají každý kousek nádobí a vyndávají všechny potraviny.

V koupelně a na toaletě často zápasíme s vodním kamenem a na svátky všichni chceme, aby baterie vypadaly jako nové. Vsaďte na osvědčené pomocníky a vydrhněte vše s předstihem. Na výběr máte z celé řady přípravků z drogerie, ale pokud chcete být šetrní k přírodě, budete se možná divit, co dokáže i obyčejná jedlá soda s octem nebo citron.

Jedeme do finále

Finále se většinou koná den před Štědrým dnem, nebo dokonce na Štědrý den ráno. Ale pokud jste se dobře připravili, většinou už stačí jen projet váš domov vysavačem, vytřít, zkontrolovat koupelnu a toaletu – a máte hotovo. Můžete se v klidu uvelebit k pohádkám a připravovat se na slavnostní večeři a případné návštěvníky.

Autorský článek

Další info: 5 Things to Clean Before Christmas for a Stress-Free Holiday; 5 Methods for Motivating Your Family to Clean

Autor článku: Petra Chmelová