Jak na to, 3. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Útulný a čistý domov je snem každé hospodyňky. Utíráním prachu, vysáváním či mytím podlahy navíc spalujeme nemalé kalorie a posilujeme ruce, ale třeba i břišní svaly. Úklid si navíc můžeme usnadnit nebo zpříjemnit řadou vychytávek.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mnoho lidí si útulný domov spojuje nejen s pohodlným nábytkem, pěknými dekoracemi a věcmi, k nimž máme blízký osobní vztah, ale také s čistotou a pořádkem. Obzvláště ženy tak tráví dlouhé hodiny úklidem, aby jejich dům či byt vypadal jako ze škatulky.

Lepší než posilovna

Úklid je navíc činnost přínosná nejen pro náš domov, ale i naše zdraví a tělesnou kondici. Víte, že třeba při takovém vysávání můžeme spálit i kolem stovky kalorií? Mytí podlahy zase klidně vydá za 15minutovou lekci zumby. Největším spalovačem kalorií je pak utírání prachu.

„Já osobně jsem na pořádek pedant, mám ráda čistý a uklizený domov. A jak uklízím? Tradičně ručně – mop a hadr! Robotický vysavač jsem zkoušela, ale ten prostě neudělá to, co ruka. Navíc se tím skvěle udržuje postava. Mám i speciální vytírací cviky na protažení, na břicho… Uklidit dvouposchoďový dům, to je teprve fitness,“ říká herečka a moderátorka Lucie Benešová.

„Při vytírání mopem dejte přednost širokým tahům do všech stran a střídejte při vytírání pořadí rukou na rukojeti, abyste je rovnoměrně zatížili. Skvěle si je tak zpevníte. Nohy mějte trochu rozkročené a střídavě se v nich pohupujte, zatěžujte je. A pusťte si k tomu třeba nějakou svižnou muziku,“ dává tipy Lucie Benešová.

S vysáváním pomůže i rolička od toaleťáku

Jak už bylo naznačeno výše, řada lidí vysává ráda. Aby ne, moderní vysavače jsou výkonné, mají plno funkcí a svou práci odvedou rychle a efektivně. Často nás ovšem může potrápit nepříjemný zápach, který přístroj při práci roznáší všude okolo. Nejčastěji to způsobuje zvlhlý prach usazený v hadici či filtru. Kromě dobrého čištění vysavače a pravidelné výměny filtrů si od zápachu můžete pomoci jednoduše tím, že do vysavače před úklidem nasajete lžičku skořice nebo vanilky. Váš domov pak bude po vysávání krásně provoněný.

K vysavačům máme běžně k dispozici hned několik nástavných hlavic pro různé povrchy nebo plochy. Jak ale vysát v opravdu těsném prostoru, třeba ve spárách kolem oken či dveří? Jako flexibilní hubice pro těsné prostory hravě poslouží obyčejná papírová rolička od toaletního papíru! Při vysávání určitě také občas odstavíte třeba konferenční stolek v obývacím pokoji a ke své nelibosti zjistíte, že koberec je pod nožičkami zase otlačený. Nasávání slehlých míst vysavačem, aby se vlákna vysavače načechrala, nepomůže. Místo toho vezměte obyčejnou kostku ledu, na slehlé místo ji přiložte a nechte zcela rozpustit. Až místo samo uschne, nebude po otlaku ani stopa.

Utřít prach na žaluziích není věda

Utírání prachu patří mezi méně oblíbené úklidové činnosti, v uvedeném průzkumu jej nemá rádo 17 % lidí. Není divu, když často potřebujeme vytřít třeba i tak ošidné plochy, jako jsou lamely žaluzií, látková stínítka lamp nebo třeba žárovky. „Na lamely si vezměte na pomoc kuchyňské kleště. Obalte jejich konce utěrkou z mikrovlákna a zajistěte ji gumičkami. Stiskněte lamelu do kleští a projeďte ji z jednoho konce na druhou. Práci to rozhodně urychlí,“ radí odborník Petr Wagner.

Na látková stínítka se zase báječně hodí odstraňovač zvířecích chlupů. Se žárovkami zanesenými prachem si pak poradí technický líh – stačí, když pár kapkami zvlhčíte hadřík.

Zdroj: TZ Newag + TZ Astoreo / Lucie Benešová

Autor článku: Ivana Koutná