Jak na to, 23. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Krby a kamna jsou jedním ze způsobů, jak si v bytě, rodinném domě nebo na chalupě zajistit teplo. Ještě nedávno tvořily spíše doplňkový způsob vytápění, jehož hlavním přínosem je příjemná a útulná atmosféra. S rostoucími cenami plynu si ale získávají čím dál více pozornosti jako hlavní a zejména levnější způsob topení. Jak si s výběrem poradit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nákup správného krbu a kamen není snadnou záležitostí. „Efektivní, moderní, designová, ekologická. To jsou nejčastější požadavky zákazníků. Aby kamna a krby vyhověly všem očekáváním, je potřeba vybrat zejména vhodnou konstrukci a technologii. Při výběru je nutné zvážit typ budovy, velikost prostoru k vytápění, tepelné ztráty objektu, ale také ekologičnost kamen. Jejich pořízení může být finančně náročnější, v některých případech bude nutný zásah do současné podoby stavby, na druhou stranu budou v domácnosti sloužit po desítky let,“ říká Tomáš Rampula ze společnosti nabízející vše pro dům, dílnu a zahradu.

Otevřený krb? Spíše jen na efekt

Pozorování plamene, poslouchání praskání dřeva a nahřívání se u ohně. Otevřený krb fascinuje atmosférou klidu a pohody, ale také dominancí v interiéru. Zatímco z hlediska romantickém zážitku je nenahraditelný, ve vytápění se řadí k nejméně efektivním variantám.

Ohniště zabudované ve zdi vypadá sice krásně a dokáže místnost rychle prohřát, ale kvůli otevřené konstrukci teplo nijak neakumuluje, dřevo se rychleji spaluje a obtížná je i jeho regulace. Oproti kamnům s dvířky je také nebezpečnější kvůli jiskrám a uhlíkům, které se mohou bez dozoru dostat mimo ohniště a napáchat škody.

Krbová vložka – praktická designovka

Pokud už krb máte a přemýšlíte o výhřevnější variantě, ideální volbou bude krbová vložka. Zabudovává se do prostoru ve zdi a oproti otevřenému krbu je její ohniště uzavřené skleněnými dvířky se žáruvzdorným sklem. Moderní krbové vložky jsou zároveň krásným designovým prvkem, ať už jsou uprostřed stěny nebo s umístěním na rohu. Oproti krbu představují bezpečnější a na úklid příjemnější alternativu. Zároveň jsou snadné na obsluhu, méně víří prach a vyžadují jen občasné přikládání.

Krbová kamna: Zlatá střední cesta

Krbová kamna jsou evolučním stupněm otevřeného krbu a přinášejí řadu podstatných výhod. Na trhu najdete širokou nabídku, která odpovídá i velmi specifickým požadavkům, ať už z hlediska velikosti vytápěné plochy, rychlosti prohřátí prostoru nebo způsobu instalace. V porovnání s krbem jsou výrazně efektivnější, protože moderní kamna se snaží produkované teplo využít na maximum.

Zatímco krb dosahuje efektivity okolo 25 až 30 %, u krbových kamen se dostanete k 70 nebo 80 %, což významně snižuje spotřebu otopu. Zatímco jednoplášťová kamna prohřejí místnost rychle a s vysokou intenzitou, dvouplášťová propouští teplo rovnoměrně a postupně. Hřejí déle, a to i v moment, kdy vyhasnou. Hodí se tam, kde je potřeba vytopit více místností v nepřetržitém provozu. Další alternativou jsou krbová kamna s výměníkem, která jsou sice náročnější z hlediska stavebních úprav, ale hravě vytopí celý byt a zároveň ohřejí i vodu,“ přibližuje Tomáš Rampula.

Výhodou krbových kamen je také jejich bezpečnost. Skleněná žáruvzdorná dvířka zamezují šíření kouře, popela nebo uhlíků do prostoru. Jelikož jsou samostatně stojící jednotkou, není potřeba výrazný zásah do zdiva. V případě, že v nich topíte dřevem nebo briketami, jsou navíc ekologická.

V současné době kladou zákazníci vedle efektivity důraz i na ekologičnost kamen. V nabídce se mohou orientovat například podle směrnice DINplus Ecodesign 2022, kterým jsou označena krbová kamna, při jejichž spalování vzniká minimální množství škodlivin, ale také podle certifikátu CE značícím, že produkt odpovídá vysokým požadavkům evropských norem,“ doplňuje Tomáš Rampula.

Jaké palivo vybrat?

V kamnech a krbech se zatápí tuhými palivy – uhlím, dřevem, briketami a peletami. Nejefektivnějším a aktuálně nejlevnějším tuhý palivem je tvrdé dřevo. Jeho výhodou je poměrně dobrá výhřevnost, ale také ekologičnost. Materiál vyhořívá z hlediska CO2 neutrálně a zároveň je obnovitelnou surovinou. Zatímco listnaté stromy jako je dub, buk, jasan nebo javor poskytnou dlouhou dobu hoření, měkké dřevo jehličnanů se hodí pouze na podpal. Rychle shoří a z hlediska tepla i spotřeby je nepraktické.

Efektivnější a ekologičtější variantu představují brikety vyráběné lisováním dřevního odpadu, štěpků, kůry nebo pilin. Jelikož podléhají přísným ekologickým normám, jsou CO2 neutrální.  Disponují vysokou výhřevností, hoří tedy více, déle a spotřebujete jich méně. Skvěle se hodí pro noční vytápění. Na rozdíl od dřeva se nemusí štípat a jejich malé rozměry je činí praktičtější na skladování. Protože je jejich pořizovací cena vyšší, vyplatí se nakoupit ve větším množství. Podobné vlastnosti jako brikety mají také pelety, které jsou o trošku menší a mají tvar granulí. Jsou nejmodernějším tvrdým palivem současnosti a vznikají z rozemleté a přesušené biomasy. Zatopíte s nimi ovšem pouze v kamnech s automatickým přikládáním. Pelety potěší i tím, že jejich spalováním nevzniká dřevěný odpad.

Přestože je na ústupu, mnoho českých domácností jej stále preferuje. Řeč je o uhlí, které má mezi tuhými palivy nejvyšší výhřevnost a poměrně dobrou cenu. Podobně jako v případě dřeva musíte disponovat dostatečným prostorem pro skladování, ideálně ve sklepě či garáži.  Je nejméně ekologickou variantou a životní prostředí vám za něj nepoděkuje.

Zdroj: TZ Bauhaus

Štítky: podzim , zima

Autor článku: Tomáš Pekař